Ilmariselle ennätystappiot

Työeläkeyhtiö Ilmarinen teki viime vuonna ennätystappiot. Yhtiön kokonaistappio nousi 690 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 54 milj. euroa.

Työeläkeyhtiö Ilmarinen teki viime vuonna historiansa suurimman tappion. Toimitusjohtaja Kari Puron mukaan työeläkeyhtiön tulosta on kuitenkin katsottava useamman vuoden aikajänteellä. Koska sijoitukset tuottivat tappiota, vakavaraisuuspuskureista jouduttiin siirtämään varoja eläkerahastoihin. Puro muistutti, että puskurit on koottu juuri tällaisia vuosia varten ja yhtiön vakavaraisuus on edelleen vahva.

- Viime vuosi ei ollut normaali, ei tavanomainen, Puro summasi.

Ilmarisen kokonaistulos painui 690 miljoonaa euroa tappiolle. Vuotta aiemmin tappio jäi 54 miljoonaan euroon. Tulosta rasitti osakemarkkinoiden raju lasku.

Osakesijoituksista kirjattiin lähes 780 miljoonan euron tappiot. Osasyy tähän oli se, että omaisuuden arvoja jouduttiin kurssilaskun vuoksi tarkistamaan alaspäin. Osakesijoitusten tappiollisuuden vuoksi koko sijoitustoiminnan tuotot painuivat 1,2 prosenttia miinukselle.

Suurin kilpailija Varma-Sampo ylsi sijoituksissa suunnilleen saman verran plussalle, mutta sekin joutui siirtämään puskureista rahaa eläkerahastoihin. Rahastoja on kartutettava vuosittain laskuperustekoron mukaisella määrällä rahaa. Viime vuonna korko oli 5,75 prosenttia.

Viime vuoden heikosta esityksestä huolimatta Ilmarinen uskoo osakesijoituksiin, sillä pitkällä aikavälillä ne ovat osoittautuneet tuottoisimmiksi. Hallituksessa asiasta on käyty vilkasta keskustelua, mutta Puron mukaan yksimielisesti on päätetty jatkossakin sijoittaa osakkeisiin vakavaraisuuden sallimissa rajoissa.

Puskurit sulivat

Viime vuoden tappio sulatti vakavaraisuutta 10 prosenttiyksiköllä. Toimintapääoman eli puskureiden osuus vastuuvelasta painui näin 25,5 prosenttiin. Toimintapääomaa oli pudotuksesta huolimatta 2,9 miljardia euroa. Syyskuun terrori-iskujen jälkeen luku liikkui 20 prosentissa eli ns. tavoitevyöhykkeen alarajalla. Siitä on 10 yksikön matka vakavaraisuusrajalle, jossa toimintaa aletaan rajoittaa niin, ettei se voisi esimerkiksi antaa alennuksia työnantajan eläkemaksuihin.

Ilmarinen jatkoikin rahan siirtoa asiakashyvityksiin kilpailijoitaan reippaammalla kädellä, mutta tuntuvasti edellisvuotista vähemmän. Nyt asiakashyvityksiin pistettiin 40 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten summa oli 84 miljoonaa euroa.

Puro ei suostunut katsomaan tulevaakaan liian pessimistisesti. Vakavaraisuuspuskurit on sen verran tukevat, että ne kestäisivät useammankin heikon vuoden. Vuoden lopussa toimintapääoma oli 2,3-kertainen vakavaraisuusrajaan verrattuna.

Osakesijoitusten osuus liki 30 prosenttia

Ilmarisen sijoitussalkku oli vuoden lopussa noin 14,4 miljardia euroa. Osakkeissa sijoituksista oli hieman vaille 28 prosenttia. Osakkeiden osuus nousi hieman viime vuonna, sillä Ilmarinen jatkoi osakeostoja vuoden alkupuolella. Suurimmat muutokset yhtiö joutui tekemään Pohjolan ja Skandian sekä Nokian arvoihin. Nokiasta se kuittasi myös suurimmat myyntivoitot.

Ilmarisen taannoiset lisäsijoitukset Pohjolaan synnyttävät jatkuvia kyselyitä, mutta Puron mukaan maksettua hintaa voidaan tarkastella vasta myöhemmin.

- Osingot tekevät siitä järkevän ostoksen lyhyelläkin aikavälillä, hän huomautti.

Ilmarinen hoitaa hieman yli 400 000 suomalaisen eläketurvaa. Viime vuonna se maksutuloa hieman vaille 2 miljardia euroa. Eläkkeiden maksuun summasta meni runsaat 1,6 miljardia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat