Mainos

Ilmarinen keskinäiseksi

Osakeyhtiömuotoinen eläkeyhtiö Ilmarinen muuttuu keskinäiseksi vakuutusyhtiöksi. Näin myös Ilmarisessa vakuutettujen yritysten palkansaajat tulevat Ilmarisen osakkaiksi. Äänivaltaa palkansaajat saavat noin 15 prosenttia. Ilmarisen suurin omistaja Pohjola luopuu näin äänivallastaan Ilmarisen asiakkaiden hyväksi.

Ilmarisen muuttumista keskinäiseksi ilmeisesti vauhditti syksyn järjestely Sampo- ja Fennia-ryhmän kesken. Silloin Suomeen synnytettiin maan suurin tel-yhtiö Varma-Sampo, josta tulee keskinäinen yhtiö.

Keskinäisyys oli työmarkkinajärjestöjen vaatimus syksyisen eläkeyhtiöjärjestelyn hyväksymiselle. Keskinäisessä yhtiössä vakuutuksenottajat, työnantajat ja työntekijät, ovat suurin osakkeenomistajaryhmä. Varma-Sammosta palkansaajat omistavat noin viidenneksen.

Varma-Sammon muodostamisen jälkeen Ilmarinen olisi ollut ainoa iso osakeyhtiömuotoinen tel-yhtiö. Ahvenanmaalla toimiva Alandia ja turkulainen Verdandi ovat osakeyhtiöitä. Ilmarisen mukaan keskinäiseksi muuttuminen ei aiheuta mitään muutoksia työeläkevakuutuksen hoidossa eikä se vaikuta vakuutuksenottajien, vakuutettujen eikä eläkkeensaajien asemaan. Ilmarisen henkilöstön asema ei myöskään muutu.

Nykyisille omistajille 40 prosenttia

Keskinäistettäessä Ilmarisen osakepääoma muutetaan takuupääomaksi. Takuupääoman omistavat Ilmarisen nykyiset omistajat. Pohjola omistaa Ilmarisesta yli 60 prosenttia ja Pohjola-ryhmän henkiyhtiö Suomi yli 30 prosenttia. A-vakuutuksella ja Pohjantähdellä on muutaman prosentin omistusosuus.

Keskinäisen Ilmarisen äänivallasta takuupääoman omistajilla on noin 40 prosenttia. Loppu 60 prosenttia on vakuutuksenottajilla: työnantajilla ja palkansaajilla. Palkansaajien osuudeksi arvioidaan noin 15 prosenttia.

Ratkaisu vaatii sosiaali- ja terveysministeriön hyväksynnän. Hyväksyntä tullee ilman muuta, sillä alaa valvova ministeriö on useaan otteeseen tuonut esiin, kuinka se kannattaa keskinäisyyttä tel-yhtiön yhtiömuotona.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.