Mainos

Ilmapiiri kiristyy Burmassa

Burman oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi vietti tänään viidettä päivää autossaan osoittaen mieltään maassa valtaa pitävää sotilasjunttaa vastaan. Sotilasjuntta on estänyt Aung Sania tapaamasta puolueensa jäseniä.

Sotilasjuntta puolestaan oudoksui aiemmin arvostelua, jota Yhdysvallat on esittänyt oppositiojohtajan kohtelusta. Burman johdon mielestä Yhdysvallat käyttäytyy suurvallalle ominaisella tavalla ja toimii samaan aikaan tuomarina, valamiehistönä ja teloittajana oikeuttaakseen omat epäoikeudenmukaiset toimensa.

Burman hallituksen edustaja sanoi tiistaina, että on turhauttavaa tulla epäoikeudenmukaisesti tuomituksi ainoastaan sen vuoksi, ettei Burma suostu taipumaan vieraan hallituksen tahtoon.

Burman sotilasjuntan mukaan oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin puolue NLD on solminut salaliiton vieraiden valtioiden hallitusten sekä tiedotusvälineiden kanssa Burman hallituksen aseman horjuttamiseksi.

Aung San pysäytettiin tielle

Sotilaat pysäyttivät Aung Sanin viime perjantaina Burman pääkaupungin Rangoonin ulkopuolella keskelle tietä, kun tämä oli matkalla tapaamaan kannattajiaan.

Ulkomaisten diplomaattien mukaan Aung Sanilla ei ole enää ruokaa, mutta lääkäri on käynyt hänen luonaan ja on todennut hänen terveydentilansa hyväksi. Sotilaat päästivät Aung Sanin perhelääkärin tapaamaan häntä.
-Hänellä ei ole ruokaa, mutta hänellä on rautainen tahto, sanoi eräs diplomaatti.

Sotilasviranomaiset sanoivat aiemmin tarjoutuneensa lähettämään paikalle ruokaa. Oppositiojohtaja on viranomaisten mukaan vapaa palaamaan Rangooniin, mutta hän ei saa jatkaa matkaansa eteenpäin.

Ulkomaat huolissaan tilanteesta

Hermosota Aung Sanin ja sotilasjuntan välillä on herättänyt kansainvälistä huolta Burmassa kasvavasta jännitteestä. Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright sanoi maanantaina olevansa huolissaan Aung San Suu Kyin kohtelusta. Albrightin mukaan burmalaiset viranomaiset ovat vastuussa Aung Sanin terveyden ja hyvinvoinnin vaarantamisesta.

Burmassa voi pian tapahtua poliittinen "räjähdys", joka uhkaa koko alueen vakautta, Albright lisäsi. Albrightin mukaan Burman tilanne on pahentunut kuluneen vuoden aikana. Tilanne voidaan hänen mukaansa ratkaista vain vuoropuhelulla, jonka aloittamisella alkaa olla kiire.

Burmassa valtaa pitää sotilasjuntta, joka ei ole tunnustanut maassa vuonna 1990 järjestettyjen vapaiden vaalien tulosta. Aung Sania pidettiin vaalien jälkeen kuusi vuotta kotiarestissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.