Mainos

Ilmanlaatu Helsingissä huono

Lehtikuva/Markku Ulander

Ilman saastepitoisuudet olivat pääkaupunkiseudulla tänä aamuna tavanomaista korkeammat. Päivällä tilanne on parantunut vain vähän.

Ilmanlaatu on Helsingin keskustassa ollut huono tai välttävä ja muualla seudun vilkasliikenteisilllä alueilla välttävä tai tyydyttävä. Ilmanlaatua heikentävät katupöly ja liikenteen pakokaasut. Katupölyä on runsaasti ilmassa todennäköisesti koko päivän ajan, koska sää on kuiva ja heikkotuulinen.

- Pääväylät varmasti pöllyävät koko päivän. Ilmanlaatu on nyt päivälläkin ollut huono mittauspisteissämme Hämeentiellä, Kehä kolmosella ja Tuusulan Hyrylässä, kertoo ilmansuojeluasiantuntija Maria Myllynen Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta YTV:stä.

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita kuten nuhaa ja yskää sekä kurkun ja silmien kirvelyä.

- Terveille pöly aihettaa lähinnä viihtyvyyshaittaa ja limakalvoärsytystä. Hengityselinsairaille, vanhuksille ja lapsille pölyäminen on vakava terveyshaitta, muistuttaa Myllynen.

Kastelu on ainoa keino sitoa pölyä. Alueen kunnat kastelevatkin tienpintoja laimealla suolaliuoksella pölyämisen hillitsemiseksi. Yöpakkaset tosin haittaavat kastelua, koska märät tienpinnat uhkaavat jäätyä.

Pahin pölykausi vasta tulossa

Pahin pölyaika on kuitenkin vasta tulossa. Yleensä ongelma on pahimmillaan maalis-huhtikuun vaihteessa ja jatkuu vappuun asti.

- Pölykausi on nyt alkanut. Pölyäminen jatkuu niin kauan kuin tienpinnat pysyvät kuivina. Lumi- ja vesisateet voivat helpottaa tilannetta hetkeksi, mutta heti, kun tienpinta taas kuivuu, ongelma palaa, kuvailee Maria Myllynen.

Katupöly koostuu hiekoitushiekasta, suolasta, nastarenkaiden hienoksi jauhamasta asfaltista ja kumista.

- Liikenne ei kuitenkaan yksin ole syyllinen pölyongelmaan. Helsingin keskustassa myös työmaiden osuus pölyämisessä on merkittävä. Lisäksi myös jalkakäytävät pölisevät. Kiinteistöjen pitäisikin poistaa hiekka jalkakäytäviltä, ennenkuin se kuivuu. Lehtipuhallinta ei kuitenkaan saa käyttää, muistuttaa Maria Myllynen.

Uusiakin menetelmiä pölyongelman ratkaisemiseen on kehitetty. Esimerkiksi Espoossa kostutetaan kalsiumkloridilla tien piennarta. Se sitoo pölyä ja piennarta voi kastella, vaikka olisi vähän pakkastakin.

Ilmanlaatua voi seurata YTV:n verkkosivuilta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.