"Ilman kyläpankkia nähtäisiin vielä nälkää"

Sidosryhmäjohtaja Marianne Heikkilä, Kirkon Ulkomaanapu

Naisten pankki syntyi vuonna 2007, jolloin ryhmä naisjohtajia vieraili sisällisodan runtelemassa Liberiassa. Vaikutusvaltaiset naiset laittoivat Kirkon Ulkomaanavun kanssa pystyyn pienlainoja välittävän Naisten pankin.

Naisten pankin hankkeet on perustettu tukemaan naisten yrittäjyyttä.

Kirkon Ulkomaanavun sidosryhmäjohtaja Marianne Heikkilä sanoo, että tällä hetkellä on meneillään neljä erilaista pilottikohdetta: Kambodzassa, Kongossa, Ugandassa ja Etiopiassa. Tänä vuonna on tulossa myös uusia hankkeita.

Heikkilän mukaan juuri naisten tukeminen on avain kestävään kehitykseen.

- Naisten kautta pystytään kaikkein tehokkaimmin vähentämään köyhyyttä. Naisten vaikutus koko kylään ja yhteisöön on hyvin suuri, kun taas miesten tukemisesta ei mene tutkimusten mukaan niin suurta hyötyä yhteisölle, Heikkilä sanoo.

Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Kambodza on yksi Kirkon ulkomaanavun 2007 perustetun Naisten Pankki -hankeen kohdemaista.

Lahjoitettu 750 euron Naisten pankin osake muuttuu Kambodzassa kyläpankiksi. KUA auttoi kyläläisiä järjestäytymään ja antoi siten osaketta vastaavan summan pääomaksi. Siitä jaetaan pienlainoja.

Tänä vuonna kyläpankkeja perustettiin 23 ja ensivuodelle on suunniteltu 50 uutta pankkia, mikäli mukaan saadaan uusia osakkaita.

Hiusvärien myynti merkki kylän vaurastumisesta

Vuonna 2004 perustettiin Boeung Sangerin kylään kyläpankki. Pankin jäseneksi liittyi 30 kyläläistä, jotka ottivat pankin hoitamisen vastuulleen. Heistä 25 on naisia.

Sam An Kong viljeli tuolloin miehensä kanssa riisiä ja perheen oli vaikea tulla toimeen. Sam An sai yhtenä ensimmäisten joukosta n. 25 euron lainan, jonka avulla hän aloitti mausteiden myymisen. Myynnistä saaduilla tuotoilla sekä toisella kyläpankin lainalla hän on pystynyt kasvattamaan myymälänsä valikoimaa.

Sam Anin kaupan hittituote, hiusvärit, ovat selkeä merkki kylän vaurastumisesta. Suurin osa perheen tuloista tulee nyt myymälän pitämisestä. Ilman kyläpankin perustamista kylässä nähtäisiin vielä nälkää. Kyläpankkien kaikki tuotto laitetaan välittšmästi eteenpäin uusina lainoina.

Toisinkuin muut pankit, kyläpankki on kyläläisten omassa hallinnassa. Pankin hoitajana toimiva Roeun Kong arvelee, että heidän perheensä tulot ovat kasvaneet yli 70% lainojen avulla.

Toiminta on hyvin kontrolloitua ja kyläyhteisön paine on vahva, joten rahojen väärinkäyttö tai naisten yrittäjyyden sabotointi on epätodennäköistä.

Lue myös:

    Uusimmat