Mainos

Ilmakuvat avuksi metsänuudistamisen seurantaan

Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio suosittelee ilmavalokuvatulkintaa metsänuudistamisen jatkuvaan seurantaan. Tapion apulaisjohtaja Urpo Nikunen perustelee seurannan tehostamista sillä, että tiedon saanti uudistamistapahtumista on nyt puutteellista.

Aikaisemmin jokaisesta hakkuukohteesta tehtiin suunnitelma ja niistä tuli myös toteutusilmoitus. Nykyisessä metsänkäyttöilmoituksessa kerrotaan vain uudistamisaikomuksista, ja sen jälkeen virallista tietoa ei enää saada, kertoo Nikunen. Nykyisin metsäkeskukset tarkistavat noin viisi prosenttia uudistusaloista, ja tulokset kertovat tilanteen vain keskiarvona. Tapio teki kartoituskokeen neljän eteläisen metsäkeskuksen alueella, ja tulokset olivat Nikusen mukaan huolestuttavia. Otos oli rajattu, joten valtakunnallista yhteenvetoa tuloksista ei hänen mukaansa voi vielä tehdä.

Nikusen mukaan hälyttävintä kokeessa oli kohteiden väliset suuret erot. Parhailla otantakohteilla hyvien uudistusalojen osuus oli 90 prosenttia ja heikoimmilla alueilla alle viidennes. Keskimäärin hyvien kohteiden osuus oli hieman alle puolet, tyydyttävien osuus oli noin neljännes ja huonojen osuus noin neljännes. Tapio pitää esiselvityksen perusteella ilmakuvatulkintaa käyttökelpoisena menetelmänä uudistamisen seurannassa. Ilmakuvatulkinta ja paikkatietojärjestelmän hakkuu- tai metsänkäyttöilmoitusten tiedot voidaan Tapion mukaan yhdistää, ja näin maastotarkastukset voitaisiin kohdistaa heikoimmille alueille. Tapion mielestä tällaisen järjestelmän rakentaminen pitäisi aloittaa metsäkeskuksissa heti, jotta löydettäisiin kohteet, joilla taimien istutustöihin on ryhdyttävä tai taimistoa on täydennettävä.

Nikusen mukaan maastossa tapahtuva tarkastus maksaa 1000-2000 markkaa kohteelta ja ilmakuvatulkinnan kustannukset ovat alle 500 markkaa sen jälkeen järjestelmät ovat olemassa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.