Mainos

Ilmaiskut jatkuvat Libyassa - "Ihmiset kuolevat täällä"

Paine lentokiellon asettamisesta Libyan ylle kasvaa. Libyan johtajan Muammar Gaddafin kannattajat jatkoivat tänään ilmaiskuja kapinallisten hallitsemiin kaupunkeihin.

Kapinallisten mukaan hallituksen joukot kiihdyttivät ilmaiskujaan Ras Lanufin öljykaupungissa lähellä pääkaupunkia Tripolia sekä Zawijahissa maan itäosassa. Kuolonuhreista ei ollut tietoa.

Armeijan kerrottiin myös tuoneen lisää panssariajoneuvoja ja muuta raskasta kalustoa Ras Lanufin liepeille.

- Ihmiset kuolevat täällä. Gaddafin joukoilla on panssarivaunuja ja raketteja, kertoi kapinallisten edustaja.

Kapinallisilla on aseinaan lähinnä konekivääreitä ja sinkoja.

Diplomaattilähteiden mukaan YK:n turvallisuusneuvosto saattaa käsitellä Britannian ja Ranskan ehdotusta lentokiellosta jo tällä viikolla. Ehdotuksen uskotaan kuitenkin saavan osakseen kovaa vastustusta ainakin Venäjältä ja Kiinalta. Maat vastustavat kaikenlaista sotilaallista puuttumista Libyan tilanteeseen.

Myös Yhdysvallat on suhtautunut lentokieltoon nihkeästi. Yhdysvallat on sen sijaan pohtinut mahdollisuuksia aseistaa Libyan kapinallisia. Ongelmana on, ettei kukaan tarkkaan tiedä, mitä eri ryhmät Libyassa ovat.

- Olisi ennenaikaista lähettää kasa aseita johonkin postilokeroon Itä-Libyaan. Meidän ei pidä mennä asioiden edelle, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Jay Carney.

Kapinalliset: Gaddafi tarjosi neuvotteluja erostaan

Kapinallisten mukaan Gaddafin edustaja olisi tarjonnut heille neuvotteluja Gaddafin erosta. Yhden lähteen mukaan neuvottelutarjouksen sisältönä oli, että Gaddafi luovuttaisi vallan parlamentin edustajalle ja poistuisi maasta tietty rahasumma mukanaan.

Kapinallisten neuvosto torjui kuitenkin neuvottelut.

- Me emme neuvottele sellaisen kanssa, joka on vuodattanut libyalaisten verta ja tekee yhä niin. Miksi me luottaisimme häneen, kapinallisten edustaja sanoi.

- Hän tietää kyllä, missä Tripolin lentokenttä on.

Kapinallisneuvoston johtaja sanoi, että Gaddafia ei vaadita oikeuteen, jos hän eroaa ja lähtee maasta. Al-Jazeeran mukaan Gaddafi haluaa takuut perheensä turvallisuudesta ja siitä, ettei heitä viedä oikeuden eteen.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.