Ilmaiskut aiheuttavat kiivasta vastustusta maailmalla

Yhdysvaltain ja Britannian ilmaiskut Irakiin nostattivat tänään raivoa arabimaailmassa ja muuallakin. Syyriassa tuhannet mielenosoittajat kivittivät Yhdysvaltain suurlähetystöä ja Britannian kulttuurikeskusta, ja Israelissa ainakin 100 palestiinalaista haavoittui yhteenotoissa israelilaisten joukkojen kanssa.

Mielenosoitukset levisivät myös irakilaisiin siirtolaisyhteisöihin Euroopassa. Mm. Itävallassa, Tanskassa ja Bulgariassa Irakia tukevat joukkokokoukset keräsivät satoja ihmisiä. Pariisissa kaikkien hallituspuolueiden edustajia osallistui yhteiseen mielenosoitukseen Yhdysvaltain ja Britannian aloittamaa hyökkäystä vastaan. Monille mielenosoittajille ilmaiskut vahvistivat käsitystä, että länsimaat ovat nopeita rankaisemaan arabimaita YK:n peruskirjan loukkauksista samanaikaisesti kun ne antavat Israelin jarruttaa Lähi-idän rauhanprosessia ja viivytellä vetäytymistä miehitetyiltä alueilta.

Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa enimmäkseen opiskelijoista ja koululaisista koostunut tuhansiin noussut väkijoukko hyökkäsi Yhdysvaltain suurlähetystöä ja Britannian kulttuurikeskusta vastaan. Nuoret heittelivät kiviä suurlähetystöä kohti ja polttivat Yhdysvaltain lipun. Suurlähetystön alueella olleet amerikkalaiset vartijat vastasivat kyynelkaasulla, ja monia ihmisiä joutui kaasun takia sairaalahoitoon. Osa mielenosoittajista tunkeutui myös Yhdysvaltain suurlähettilään virka-asuntoon. Myös Aleppon kaupungissa, 300 kilometriä Damaskoksesta pohjoiseen, pidettiin suuri Irakia tukeva mielenosoitus. Diplomaattien mukaan Syyrian mielenosoitukset olivat laatuaan ensimmäinen tuenilmaus Irakille pariinkymmeneen vuoteen.

Ainakin 100 palestiinalaista loukkaantui

Israelin miehittämällä Jordanjoen länsirannalla ainakin satakunta palestiinalaista loukkaantui yhteenotoissa israelilaisten sotilaiden kanssa. Silminnäkijöiden mukaan palestiinalaiset olivat kokoontuneet Irakia tukevaan mielenosoitukseen Hebronissa ja heittivät kiviä ja tyhjiä pulloja lähellä olleita israelilaisia sotilaita vastaan. Nämä vastasivat ampumalla kumiluoteja palestiinalaisia kohti.

Israelin naapurimaassa Jordaniassa tunteet kuumenivat Irakin puolesta ja Yhdysvaltoja vastaan. Lähes pari tuhatta opiskelijaa osallistui mielenosoitukseen maan suurimman yliopiston alueella. Jordanialaiset mellakkapoliisit pitivät huolen siitä, että opiskelijat pysyttelivät yliopistoalueella.

Myös Britanniassa pidettiin mielenosoituksia Irakin ilmaiskuja vastaan. Pääministeri Tony Blairin virka-asunnon ulkopuolelle kokoontui noin 400 ihmistä. Heillä oli mukanaan julisteita, joissa Blair ja Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton julistettiin etsintäkuulutetuiksi. Glasgow'ssa Skotlannissa vastaavanlainen mielensoitus keräsi noin 300 ihmistä. Mielenosoituksia Yhdysvaltain ja Britannian hyökkäyksiä vastaan järjestettiin myös Tanskassa, Itävallassa ja Bulgariassa.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat