Mainos

Ilmaisku Irakin öljynjalostamoon Basrassa

Yhdysvallat ja Britannia ovat tehneet uuden ilmahyökkäyksen Irakiin. Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen kertoo, että kohteena oli Basran öljynjalostamo. Tarkoituksena on lopettaa laiton öljynvienti, Cohen sanoo. Ilmahyökkäyksessä käytettiin ainakin brittiläisiä Tornado-hävittäjiä.

Yhdysvaltain pääesikunnasta kerrotaan, että viime päivien hyökkäyksissä on käytetty jo enemmän ohjuksia kuin aikanaan koko Persianlahden sodassa. Yhdysvallat ja Britannia sanovat, että ne eivät ole kärsineet miestappioita.

Irakin presidentti Saddam Hussein sanoi tänään televisiopuheessa, että Irak ei taivu amerikkalaisten ja brittien hyökkäyksen edessä. Presidentti kehotti irakilaisia jatkamaan vastarintaa.

Ylipäällikön univormussa ja luotiliiveissä esiintynyt presidentti puhui nyt ensi kerran julkisuudessa sen jälkeen kun Yhdysvallat ja Britannia aloittivat ilmaiskunsa varhain torstaina.

Presidentti kiitti Irakin asevoimia ja kehotti kaikkia arabeja iskemään Irakiin hyökkääviä "rikollisia" vastaan. -Vastustamme niiden barbariaa, jotka käyttävät ilmatilaamme hyökätäkseen kansamme kimppuun. Kirottuja olkoot saatanan agentit. -Jatkakaa vastarintaa, iskekää jumalan nimessä, kehotti presidentti maanmiehiään. -Emme pelkää muuta kuin jumalaa emmekä polvistu muutoin kuin jumalan kasvojen edessä.

New York Times -lehti kertoo, että Yhdysvallat yrittää vältää Irakin kemiallisten aseiden pomittamista. Lehti kirjoittaa, että vaikka iskujen takoitus on saada Irak luopumaan biologisista ja kemiallisista aseistaan, itse aseita ei ole tarkoitus pommittaa, sillä seuraukset Irakissa voisivat olla hyvin tuhoisat.

Britannian puolustusministeri George Robertson ilmoitti tänään, etteivät iskut Irakiin ole vielä ohi. Myös Yhdysvallat sanoi iskujen jatkuvan. -Poistumme, kun hän (Irakin presidentti Saddam Hussein) myöntyy turvallisuusneuvoston päätöksiin, totesi Robertson BBC:n radiohaastattelussa.

Robertson kertoi tänään pitämässään tiedotustilaisuudessa, että ilmaiskut olivat sujuneet hyvin. Pääosa iskujen kohteista on hänen mukaansa ollut Bagdadin ulkopuolella, ja niihin on kuulunut ilmapuolustusasemia, komentokeskuksia ja Irakin vallankumouskaartia palvelevaa infrastruktuuria.

Robertson sanoi jo aiemmin tänään uskovansa, että kahden yön jälkeen Saddamin sotakoneisto ja sitä kautta hänen kykynsä käyttää kemiallisia ja biologisia aseita naapureitaan vastaan on perustavanlaatuisesti vahingoittunut.

Puolustusministeriön edustajan mukaan Britannian Tornado-koneet osallistuivat kaikkiin kolmeen perjantaiaamuun mennessä tehtyyn iskuaaltoon. Tänään aamuyöllä tehtyjen iskujen jälkeen kaikki Britannian ilmavoimien koneet olivat palanneet turvallisesti tukikohtiinsa Kuwaitiin, kertoi puolustusministeri.

Yhdysvaltain presidentin turvallisuusneuvonantaja Sandy Berger sanoi iskujen aiheuttaneen merkittävää tuhoa Irakin ohjuspattereille ja muille sotilaskohteille. Hän kertoi, että iskut jatkuvat, kunnes Irakin asekapasiteetti on heikentynyt ratkaisevasti.

Berger kieltäytyi sanomasta suoraan, alkavatko hyökkäykset uudelleen tänä iltana muslimien pyhän kuukauden ramadanin aattona. -Operaatio jatkuu, kunnes sotilaamme uskovat saavuttaneensa tavoitteensa, hän sanoi.

Venäjä: Iskut eivät tehokkaita

Venäjän ilmavoimien komentaja sanoi perjantaina, etteivät Yhdysvaltain ja Britannian ilmaiskut ole olleet niin tehokkaita kuin Yhdysvaltain puolustusministeriö oli odottanut. Asiasta kertoi uutistoimisto Itar-Tass.

Kenraalieversti Anatoli Kornukov sanoi perustavansa päätelmänsä iskujen tehosta Persianlahdelta eri lähteistä saamiinsa tietoihin. Hän ei tarkentanut sanojaan.

Venäjä on tuominnut voimakkaasti ilmaiskut Irakia vastaan.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.