Mainos

Ilmaise itseäsi netissä!

Koneella tunnista toiseen kököttävä nuori ei ehkä vastaa monen vanhemman kuvaa itseään ilmaisevasta, taiteellisesta lapsesta. Tietokoneesta on kuitenkin kehittynyt varteenotettava itseilmaisun väline; se on avoin kaikille, ja siellä tekemisistään saa palautetta, joka muutoin kenties jäisi uupumaan.

Tietotekniikka palvelee nykyään monia niistä tarpeista, joita televisio ennen täytti. Se ohjaa identiteetin rakentamista ja itseilmaisua, sekä taiteellisiin päämääriin tähtäävää ilmaisua, kuten kirjoittamista ja kuvanmuokkausta. Internetin lukuisissa yhteisöpalveluissa oman identiteetin rakentaminen ja ilmaisu ilmenee puhtaimmillaan. Suomessa esimerkiksi kuvanjakopalvelu IRC-Galleria saavuttaa satoja tuhansia nuoria; monet käyttävät paljon vaivaa muokatakseen kuviaan tai niiden esittelysivua omansa näköiseksi.

Piirrä koneella

Myös tietokoneen ohjelmointi tarjoaa kanavan taiteilijalle. Demoskenessä keskitytään tuotamaan näyttäviä visuaalisia efektejä tuottavia ohjelmia, eli demoja. Niihin kuuluu oleellisena osana ohjelmoinnin lisäksi musiikkia sekä graafinen toteutus.

Digitaalisessa piirtämisessä ja maalaamisessa perinteinen piirtäminen tapahtuu apuvälineen kautta tietokoneen ruudulle. voi olla hiiri, joka sopii huonosti piirtämiseen tai stylus eli eräänlainen kynä, joka yhdistetään paperin virkaa toimittavaan piirustuslautaan. Digitaalinen kuvan tekeminen ammattitasolla on liittynyt muun muassa televisioon ja videoon elokuvien ja animaatioiden tekemisen muodossa, valokuvaukseen ja pelituotantoihin.

Älä jää pöytälaatikkoon!

Myös bloggailu, nettipäiväkirjan pitäminen, on kasvattanut suosiotaan. Omaan blogiinsa voi liittää esimerkiksi kuvaa, ääntä ja linkkejä toisille sivuille.

Tulevat kirjallisuuden helmet eivät enää jätä tuotoksiaan pöytälaatikkoon, vaan julkaisevat ne toisten nuorten luettavaksi ja kritisoitavaksi. Tietotekniikka on synnyttänyt omia kirjallisuuden alalajeja, kuten scifi-kirjallisuuden sekä elokuvien ja tietokonepelien maailmaan sijoittuvan fanfic-kirjallisuuden. Fanficit saattavt myös sijoittua tv-maailmaan, ja käyttää hahmoinaan televisiosta tuttuja hahmoja.

Lue kirjoittajien fanficejä Adalmina-keskustelupalstalla!

MTV3/Helmi/Maria Aarnio

Lähde: Wikipedia

Kuvat: Futureimagebank

Teetkö taidetta netissä? Osallistu keskusteluun!

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.