Mainos

Ilmailulaitos vakuuttaa: Lentäminen turvallista

Ilmailulaitos vakuuttaa, että lennonjohtajien lakosta huolimatta lentoturvallisuus pysyy hyvänä lakon aikana. Ilmailulaitos pitää Lennonjohtajien yhdistyksen puheenjohtajan Sakari Jämsän väitteitä lentoturvallisuuden heikkenemisestä perättöminä ja harkitsee oikeudellisia toimia Jämsää vastaan. Jämsä kommentoi lakon vaikutusta lentomatkustajien turvallisuuteen keskiviikkona televisiossa.

Ilmailulaitoksen pääjohtajan Mikko Talvitien mukaan neljän lakkopäivän kokemukset ovat osoittaneet, että varajärjestelmä toimii moitteettomasti ja täysin suunnitelmien mukaisesti. Ilmatilan hallinta on lakon aikana tavallista yksinkertaisempaa, sillä risteäviä reittejä ja hankalia aikatauluja ei nyt ole. -Lentoliikenteellä on nyt vain kolme raidetta: yksi Tukholmaan, yksi Tallinnaan ja yksi Pohjois-Suomeen. Tämä tekee liikenteenjohtamisesta selkeää, Talvitie sanoo.

Lennonjohtajat kokeneita

Talvitie kiistää jyrkästi Sakari Jämsän väitteet siitä, että lentoturvallisuus olisi heikentynyt lakon aikana. Ilmailulaitos harkitsee, antaako se Jämsän väitteet viranomaisten tutkittavaksi. Sakari Jämsä oli tuoreeltaan torstaina haluton kommentoimaan Ilmailulaitoksen aikeita. Hän kertoi perustelevansa lakonaikaisen lentoturvallisuuden tasoa koskevat epäilynsä oikeudessa, jos sinne todella mennään. Ilmailulaitos pitää perättöminä Jämsän puheita siitä, että lentoliikennettä ohjaisivat nyt henkilöt, jotka eivät ole olleet käytännön lennonjohtotehtävissä 15 vuoteen.

Talvitien mukaan lennonjohtotyössä on nyt 25 Ilmailulaitoksen lennonjohtajaa, joista kaikki yhtä lukuun ottamatta toimivat normaaliaikanakin päätoimisina lennonjohtajina. Yksi toimii tavallisesti lennonjohtajien kouluttajana. Lentoturvallisuushallinto on valvonut lennonvarmistuskeskuksia lakon aikana tavallista tiiviimmin ja ollut yksiköissä paikalla päivittäin.

Puolet lennoista hoidetaan

Lennonjohtotyössä on nyt kaikkiaan 40 lennonjohtajaa. Ilmailulaitoksen omien lennonjohtajien lisäksi työssä on 15 yhteistoimintakentillä toimivaa ilmavoimien lennonjohtajaa. Lisäksi avustavina lennonjohtajina toimii 10 lennonjohtajakoulutuksen saanutta ja operatiivista työtä avustaa 40 lennonjohdon apulaista. Lakon aikana lennonjohtajat ovat pystyneet hoitamaan noin puolet normaaliliikenteestä. Kotimaan liikenteestä on hoidettu noin 10 prosenttia ja ulkomaan liikenteestä 90 prosenttia. Lentoja on päivittäin noin 240. Pienilmailua on rajoitettu ja yöaikaan lennonjohdot on suljettu.

-Tämä määrä on hoidettavissa näillä henkilöillä ja laitteilla, jotka meillä nyt on. Uusia kohteita ei kuitenkaan voida avata, ellei muuta liikennettä supisteta, Talvitie kertoo. Talvitien mukaan 240 lentoa päivässä ei ole Ilmailulaitokselle pakkomielle. -Jos ongelmia ilmenee, supistamme lentotoimintaa. Katkoja tulee joka tapauksessa lepopäivien vuoksi. Ensimmäinen pidettäneen ensi viikon lopussa joko lauantaina tai sunnuntaina.

Jämsä valmis oikeuteen

Suomen lennonjohtajien yhdistyksen puheenjohtaja Sakari Jämsä oli iltapäivällä haluton kommentoimaan Ilmailulaitoksen aikeita. Hän kertoi perustelevansa lakonaikaisen lentoturvallisuuden tasoa koskevat epäilynsä oikeudessa, jos sinne todella mennään. Jämsä ja Liikenne- ja erityisalojen työnantajien toimitusjohtaja Pertti Saarela ovat aloittaneet valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen pyynnöstä osapuolten kahdenkeskisen neuvonpidon, jolla raivataan tietä varsinaiselle sovittelulle. Jämsä kuvasi keskustelujen edenneen hyvässä hengessä. Hänen näkemyksensä mukaan tuore kärhämä ei ole näkynyt neuvottelujen ilmapiirissä.
(STT-MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.