Mainos

Ilmailulaitoksen lennonvarmistus pääosin turvallista

Ilmailulaitoksen lennonvarmistus täyttää brittiläisen tarkastusryhmän mukaan kansainväliset laatuvaatimukset. Tarkastusryhmä luovutti tänään raporttinsa liikenneministeri Matti Auralle.

Ongelmia löytyi Ilmailulaitoksen ohjeistuksesta ja raportoinnista sekä työnjako- ja vastuuasioista. Myös Ilmailulaitoksen johdon ja lennonjohtajien kireät suhteet noteerattiin haitaksi. Asiantuntijaryhmän mielestä Ilmailulaitoksen lennonjohtohenkilöstö on yleisesti ottaen ammattitaitoista ja hyvin koulutettua. Henkilöstö on myös sitoutunut lentoturvallisuuteen ja huolehtii käytössä olevasta laitteistosta asianmukaisesti.

Tarkastusryhmä löysi yhden merkittävän turvallisuusongelman siitä, että jotkut eri suunnista tulevat saapumisreitit Helsinki-Vantaan kentälle kulkevat samalla lentokorkeudella saman pisteen kautta. Ilmailulaitoksen pääjohtajan Mikko Talvitien mukaan käytäntöä muutetaan ensi tiistaista alkaen. Muutoksen myötä koneille laaditaan erillinen korkeusporrastus saapumisreittien yhtymäpisteessä. Hänen mukaansa ongelma on ollut jo aiemmin tiedossa, ja lennonjohto on käytännössä eliminoinut vaaran.

Brittiselvitys oli laajempi ja sävyltään myönteisempi kuin Onnettomuustutkintakeskuksen alkuviikolla julkistama tapauskohtainen tutkintaselostus, jossa tarkasteltiin kahta viime vuonna sattunutta lentoliikenteen läheltä piti -tilannetta.

Ministeriö pyysi selvityksen

Liikenneministeri Matti Aura pyysi tänään Ilmailulaitokselta kuuden kuukauden kuluessa julkisen selvityksen niistä toimista, joihin laitos ryhtyy tai on ryhtynyt brittiarvion ja Onnettomuustutkintakeskuksen tutkintaselostuksen johdosta.

Onnettomuustutkintakeskus esitti äskettäin muun muassa Helsingin lähestymislennonjohdon ja Tampereen aluelennonjohdon välisen yhteistyön tehostamista. Suositukset liittyivät tutkintaselostukseen, jossa on tarkasteltu kahta viime vuonna sattunutta lentoliikenteen vaaratilannetta. Ne sattuivat viime vuoden elokuussa ja lokakuussa. Kummassakin niistä kaksi liikennelentokonetta joutui tai oli vaarassa joutua liian lähelle toisiaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.