Ilmailujohtaja MTV:lle turmatutkinnan käänteestä: Poikkeuksellisia, rankkoja piirteitä

Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu kommentoi MTV:n Huomenta Suomelle Germanwingsin lento-onnettomuuden tuoreimpia käänteitä.

Yhdysvaltalaislehti New York Times uutisoi yöllä, että toinen koneen lentäjistä poistui ohjaamosta ennen turmaa, eikä päässyt takaisin.

NYT perustaa vahvistamattoman väitteensä nimettömänä esiintyvän ja tutkintaan osallistuvan sotilasviranomaisen tietoihin. Tutkijalähteen mukaan toinen lentäjistä koputti ensin rauhallisesti oveen, mutta yrittää lopulta rikkoa sen.

Miksi lentäjä ei pystynyt palaamaan?

Hentun mukaan ohjaajan poistuminen ohjaamosta kesken lennon ei ole poikkeuksellista.

– Säännöt määrittävät niin, että ohjaamosta voi poistua fyysisiä tarpeita varten pois eli vessaan. Se on hyvin tyypillistä. Muistikuvani mukaan se on ainoa syy, joka mahdollistaa ohjaamosta poistumisen, Henttu sanoo.

Ihmetystä herättää kuitenkin se, miksi lentäjä ei päässyt enää takaisin ohjaamoon.

– Turvaoven luonne on sellainen, että miehistön jäsen pääsee sisään tietyin menettelyin. Mutta se voidaan erityisesti estää ohjaamon sisältä, jos näin halutaan. Tilanne on aika rankka, jos tähän ollaan jouduttu.

– Tietysti mahdollista on se, että jäljelle jäänyt ohjaaja on menettänyt tajuntansa.

Hentun mukaan se, että ovi olisi mennyt lukkoon vahingossa esimerkiksi teknisen ongelman takia, on epätodennäköistä. Hän pitää lentoturmaa hyvin poikkeuksellisena. 


Mainos

Lisää aiheesta

    Suosituimmat videot

    Uusimmat

     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.