Ilmailualan neuvottelut siirtymässä ensi viikkoon

Lentoliikenne voi lähiviikkoina häiriytyä, mikäli neuvottelut keskeisten henkilöstöryhmien työehtosopimuksista eivät etene.

Lennonjohtajat ja lentäjät ovat sopimuksettomassa tilassa. Viikon kuluttua sopimukset päättyvät lentoemänniltä ja stuerteilta. Mikäli lakkoihin joudutaan, häiriöitä voi olla odotettavissa maaliskuun alussa.

Kaikissa liitoissa kuitenkin korostetaan, että tarkoitus on löytää ratkaisut neuvottelujen kautta ilman työtaisteluja.

Lakkoja ei viime vuosina olekaan juuri ollut. Esimerkiksi lennonjohtajat olivat viimeksi lakossa viitisen vuotta sitten. Noin 270 jäsentä edustavan liiton hallitus pohtii neuvottelutilannetta ensi lauantaina.

Lentäjiä oli vuonna 1998 lakossa noin 60. Matkustamohenkilökunta ei ole lakossa aiemmin ollut.

Kiistat koskevat totutusti palkkoja. Liitot katsovat jääneensä jälkeen alan yleisestä kehityksestä tai arvioivat työnantajien säästötavoitteiden merkitsevän palkanalennusta. Lähinnä Finnairin palveluksessa olevien 600 liikennelentäjän sopimus päättyi viikko sitten. Sekä lentäjien että Suomen Lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen SLSY:n neuvotteluja jatkettiin tänään. Kummallakaan alalla ei kuitenkaan saavutettu ratkaisevaa edistystä.

Lakko pysäyttäisi lentoliikenteen käytännössä kokonaan, sillä mm. turvallisuussyiden vuoksi ilman palveluhenkilöstöä ei voida lentää. Myös Suomen Lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen SLSY:n puheenjohtaja Mauri Koskenniemi on korostanut liiton pyrkivän neuvotteluratkaisuun, vaikka täydet työtaisteluvalmiudetkin ovat olemassa.

SAS:n suomalaisen tytäryhtiön Blue1:n 123 lentäjää ovat antaneet lakkovaroitukset neljänä päivänä toteutettavista työnseisauksista. Heillä kuten lennonjohtajillakin sopimukset umpeutuivat jo vuodenvaihteessa, mutta neuvottelut ovat edenneet hitaasti. Elleivät neuvottelut etene lentäjien yhdistyksen toivomalla tavalla, Blue1:n lentäjät ovat seitsemän tunnin lakoissa helmikuun 15., 17., 22. ja 24. päivinä. Alalla on jo ylityökielto, minkä vuoksi lentoja jää tekemättä, jos esimerkiksi sairauslomalle tarvitaan tuuraajaa. Kiistaa on selvitelty joulukuusta lähtien valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen avustuksella, mutta sopua ei ole löytynyt.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat