Mainos

Ilmailualan lakko jatkuu - lennot sekaisin lähipäivinä

Lentokenttien lakko jatkuu ainakin huomiseen. Työkiistaa kokoonnutaan sovittelemaan valtakunnansovittelijan johdolla huomenna puoliltapäivin.

Aamulla alkanut teknisen henkilöstön työtaistelu uhkaa perua huomenna ainakin 14 Finnairin lentoa. Tänään yhtiö joutui perumaan 18 lentoa. Lentomekaanikot eivät tee koneiden huolto- korjaus-, ja tarkastustöitä.

Ilmailualan Unioni IAU ja lentoyhtiöitä edustava Palvelualojen toimialaliitto hylkäsivät eilen illalla valtakunnansovittelija Esa Lonkan jättämän sovintoesityksen.

Peruttavat lennot ovat meno-paluulentoja, eli päivittäin vajaat kymmenen konetta jää kentälle, kunnes niiden huolto saadaan tehtyä. Jos sopua ei synny, ylihuomenna käytössä on entistä vähemmän koneita.

Tänään peruutukset vaikuttivat noin 900 matkustajaan. Huomenna ne koskevat ainakin 500 asiakasta. Normaalisti Finnair lennättää yli 20 000 matkustajaa päivässä.

Finnair etsii vaihtoehtoreittejä

Yhtiön mukaan peruutetuilta lennoilta valtaosa matkustajista on reititetty uudelleen. Korvaavia lentoja etsitään ulkomaisilta lentoyhtiöiltä ja kuljetuksia järjestetään myös maateitse. Finnair on luvannut korvata matkustajille peruutetut lennot.

Lakko kohdistuu myös Blue 1:een ja Finncommiin, mutta niiden lentoihin sillä ei ole toistaiseksi ollut yhtiöiden mukaan vaikutusta. Se ei vaikuta myöskään ulkomaalaisten lentoyhtiöiden lentoihin. Kotimaisiin lomalentoihin voi silti tulla ongelmia.

Tänään kotimaan lennoista peruttiin lähinnä meno-paluulentoja Helsingin ja Oulun, Joensuun, Kuusamon ja Kajaanin välisillä reiteillä. Ulkomaanlennoista peruutettujen listalla on Stuttgartin, Geneven, Tukholman ja Budapestin lentoja.

Tilannetta kannattaa seurata yhtiöiden verkkosivuilta.

Lakko voi laajentua

IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaari on pitänyt mahdollisena, että jos sopua ei synny, työtaistelut laajenevat koskemaan myös muuta kenttähenkilökuntaa.

Muun henkilöstön ylityökielto hidastaa palveluja. IAU:n noin 4000 jäsentä vastaavat lähes kaikista kenttien palvelutehtävistä. Nyt lakon piirissä on noin 900 työntekijää.

Neuvottelut työehtosopimuksesta ovat jumiutuneet kiistoihin etenkin työajoista, irtisanomissuojasta sekä alihankinta- ja vuokratyövoimasta.

(MTV3 - STT)

Katso Anna Satovainion raportti:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.