Mainos

Ilmailualan kenttähenkilöstölle sovintoesitys

Lentolakon osapuolet ovat saaneet sovintoesityksen. Lakon ratkaisu jää viime hetkille, sillä osapuolet vastaavat valtakunnansovittelijan esitykseen iltapäivällä puoli kahden aikaan. Lakko alkaa kello 15, ellei sovintoa synny.

Viime yön neuvotteluissa edistyttiin niin, että valtakunnansovittelija Juhani Salonius piti sovintoesitystä mahdollisena. Myös Ilmailualan unionin puheenjohtaja Rainer Hakala myöntää, että työehtokiistan neuvotteluissa on edistytty. Lakko pysäyttäisi täysin Finnairin ja muiden lentoyhtiöiden kotimaan liikenteen. Ulkomaanliikenne jatkuisi osittain.

Neuvottelupöydässä ovat hiertäneet etenkin palkkaukseen ja alihankintaan liittyvät kysymykset. SAK:laisen Ilmailualan unionin IAU:n ja Palvelualojen toimialaliiton välisessä sovittelussa on rakenneltu kolmivuotista sopimusta. Työnantaja on pitänyt kiinni 3,1 prosentin kustannusvaikutuslinjasta. IAU on katsonut, että palkkarakenneuudistusta varten tarvitaan erillinen potti.

Kysymys alihankinnasta on molemmille puolille periaatteellinen kysymys. IAU:n puheenjohtaja Rainer Hakala kertoi eilen illansuussa, että liiton tavoitteena on saada vähintään suositus alihankintatyön välttämisestä siihen asti, kunnes palkkarakenneuudistus toteutuu.

Hänen mukaansa uudistus on sovittu toteutettavaksi lokakuun alussa. IAU:n hallitus kokoontuu tänäänkello 10 ja edustusto kello 11. Ilmailualan teknisissä töissä ja palvelutehtävissä toimivien IAU:n jäsenten lakonuhka koskee 3 700:aa työntekijää.

Koneiden huolto pysähtyisi

Laskuteline

Lakko pysäyttäisi kotimaan lentoliikenteen, koska kenttähenkilöstö lopettaisi esimerkiksi koneiden huoltamisen. Lakko koskisi Finnairin maapalveluhenkilöstön lisäksi myös Air Botnian ja SAS:n kenttähenkilöstöä sekä British Airwaysia, joka ostaa maapalvelut Finnairilta.

Ulkomaan lentoja mahdollisen lakon ei odoteta suuressa määrin vaikeuttavan, sillä esimerkiksi Air Francen, Lufthansan tai Malevin huoltoihin se ei ulotu. Myös Finnair pystyisi mahdollisesta lakosta huolimatta lentämään keskeisimpiä ulkomaan reittilentoja.

Liikennöinti jatkuisi osittain esimerkiksi Tukholman, Lontoon, Pariisin, Düsseldorfin ja Frankfurtin reiteillä. Todennäköisesti Finnair pystyisi hoitamaan osan kaukolennoistaan New Yorkiin ja Aasiaan. Paluu kotimaahan myöhästyisi lakon alkamisen takia arviolta 17 000 lomailijalta.

Ulkomailla olevat lomailijat pääsisivät kyllä kotimaahan, mutta eivät alkuperäisessä aikataulussa. Mahdollisesti lakon takia peruuntuvista koti- tai ulkomaan matkoille lunastetuista lipuista Finnair lupaa palauttaa rahat.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.