Mainos

Ilkka Kanerva tapaa Lavrovin – "Ukrainassa tilannetta vaikea saada hallintaan "

Etyjin yleiskokouksen presidentti Ilkka Kanerva tapaa tänään Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin Ukrainan kriisin takia Moskovassa.

Aloite tapaamisen ajankohdasta tuli Venäjältä, mutta aloite kahdenkeskisistä neuvotteluista on tullut alunperin Kanervan mukaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Ukrainan neuvotteluryhmältä.

– Etyj perusti kesällä neuvotteluryhmän Ukrainan kriisin hoitamiseksi. Olen ryhmän vetäjä, ja siinä roolissa tapaan myös ulkoministeri Lavrovin. Neuvotteluryhmässä on edustus 12 maasta.

Kanervan mukaan kriisiä sävyttää se, että Venäjä on itsekäs.

– Tuntuu tietysti pahalta, että Etyjin keskeinen perustajamaa rikkoo tässä tapauksessa Etyjin periaatteita. Tämä on tässä tapauksessa nähtävillä. Nyt on pakko voimakkaasti vedota Venäjään, että meidän on löydettävä rakentava ulospääsytie tästä tilanteesta.

Monitorointimissio näkyvin vaikuttamiskeino

Etyjin tarkkailijat ovat olleet Ukrainassa keväästä lähtien. Ilkka Kanerva muistuttaa, että Etyjillä on lukuisia keinoja vaikuttaa kriisissä.

– Näkyvin ja tuntuvin vaikuttamiskeino on tänä päivänä yhä monitorointimissio, joka on yhä käynnissä Ukrainassa. Siellä on rajavalvontaa, vähemmistövaltuutettua näin esimerkiksi. Etyjillä on paljon mahdollisuuksia tässä ja tämä kriisi on myös nostanut Etyjin arvoa kansainvälisessä politiikassa.

Kanervan yhtenä tavoitteena tämän päiväisessä tapaamisessa on saada vastauksia ja selityksiä Venäjän toimille.

– Vielä tärkeämpää on saada Venäjältä vastaukset siihen, miten voimme yhdessä löytää ratkaisun.

Kanervan mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että Ukrainan kriisiin ei ole näkyvissä ratkaisua lähitulevaisuudessa

– Kenttätasolla tilanne pahenee. Se todellisuus on siellä julma ja raaka. Vaikka ylätasolla on tällaista yritystä kriisin ratkaisuun, kuten omakin matkani Moskovaan osaltaan todentaa, niin silti näyttää pahalta. Tilannetta on hyvin vaikea saada hallintaan lähitulevaisuudessa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.