Ilkka Ahtiaisen kommentti: Perhevapaauudistuksen kariutuminen on kokoomukselle erityisen katkera paikka – ja siihen on painavat syynsä

Hallituksen perhevapaauudistuksen kariutuminen on kova pala – hallituspuolueista varsinkin kokoomukselle. Kolmesta puolueesta se on ollut kaikista innokkain viemään eteenpäin asiaa, josta ei – se on hyvä muistaa – hallitusohjelmassa sovittu yhtikäs mitään.

Voisi siis jälkiviisaana todeta, että perhevapaauudistus oli kuolleena syntynyt projekti alusta pitäen, kirjoittaa MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen.

Koska projektin haaksirikko näyttää julkisten kannanottojen perusteella ottavan kovimmalle kokoomuksessa, on perusteltua esittää kysymys, miksi perhevapaauudistus oli juuri sille erityisen mieluinen.

Yksi käypä selitys juontaa siihen, että kokoomus käy jatkuvaa kahden rintaman sotaa. Kuten menestystään maksimoivan puolueen kuuluukin, se haluaa erottautua hallituksen dynaamisimpana voimana, mikä ei tosin ole edes kovin vaikeaa imagoltaan jäyhien ja toimintatavoiltaan jäykkien keskustan ja sinisten rinnalla.

Tästä saatiin muuten jälleen näyttöä maanantai-iltana. Siinä missä Petteri Orpo ja Sanni Grahn-Laasonen ilmestyivät tv-kameran eteen kommentoimaan asiaa, Juha Sipilä naputteli twiitin, lieköhän sitäkään itse.

Perhevapaauudistus ei toteudu 2:00

Perhevapaauudistus oli kokoomukselle mitä mainioin uusi hanke nostattaa myönteisiä mielikuvia äänestäjien, varsinkin suurten kaupunkien äänestäjien, keskuudessa. Sillä heidän sieluistaan kokoomus käy toista sotaansa, nyt rintaman toisella puolen vain ovat oppositiopuolueet Sdp ja yhä enenevässä määrin vihreät.

Ei ole mikään sattuma, että opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen jauhoi viime aikojen haastatteluissa suorastaan kyllästymiseen saakka tasa-arvosta ja naisten työurista. Ne ovat, ah niin rakkaita, sanoja sekä vihreiden että Sdp:n poliittisessa kohderyhmäviestinnässä.

Kuten kaikki viime aikojen puoluekannatusmittaukset osoittavat, kokoomuksen kahden rintaman taktiikka on tähän asti toiminut erinomaisesti. Pääministeripuolue keskustan suosio on vajonnut, koska sen peruskannattajien mielestä hallitus tekee liian kokoomuslaista politiikkaa.

Samaan aikaan kokoomus on saanut estettyä sekä Sdp:n että vihreiden nousun, mihin kaiken järjen mukaan tähtäsi myös aloitteen kaappaaminen perhevapaauudistuksessa.

Uudistuksen kariutumiseen sisältyy totta kai dramatiikkaa. Vaikka sen tekemisestä ei sovittu aikoinaan hallitusohjelmassa, viime syksyn budjettiesityksessä se kuitenkin suureen ääneen luvattiin.

Silti olisi ollut melkoinen yllätys, jos hanke olisi mennyt hallituksessa läpi. Se olisi nimittäin tarkoittanut, että sekä keskusta että siniset olisivat nielleet uudistuksen kokoomuslaisine karvoineen päivineen. Eli hyväksyneet leikkauksen kotihoidontukeen ja näin ollen pienten lasten kasvatuksen painopisteen siirtämisen entisestään kohti kunnallista päivähoitoa kotihoidon sijaan.

Sinisten Timo Soini kirjoitti asian auki suorasukaiseen tyyliinsä Plokissaan toissa päivänä: ”Tämä hallitus ei tee punavihreätä perhepolitiikkaa.”

Keskusta ja siniset laskivat - todennäköisesti aivan oikein -, että tällainen malli on niille paljon suurempi poliittinen riski kuin kokoomukselle. Maakunnissa on kymmeniä tuhansia perheitä, joille maksetaan kotihoidontukea ja jotka ovat tähän mahdollisuuteen tyytyväisiä.

On heitä toki etelän suurissa kaupungeissakin, mutta määrä on ollut vähenemään päin. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla tällaisia perheitä oli vuonna 2017 yhteensä noin 15000.

Mutta nyt kokoomus siis kärsi tappion kahden rintaman taistelussaan. Mitä tapahtuu seuraavaksi? Oppositio otti heti maanantai-iltana some-kanavissa ilon irti ”hallitus tyri taas” -hengessä. Perhevapaauudistus voidaan jo painattaa Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton vaaliohjelmiin sivuhuomautuksella ”porvarit eivät pystyneet”.

Voi hyvinkin olla, että perhevapaauudistuksen kariutuminen merkitsee symbolista lähtölaukausta vuoden 2019 eduskuntavaaleihin myös hallituksen sisällä. Hallitus ei kaadu tähänkään kompurointiin, mutta tästä eteenpäin pidäkkeet vetää mattoa hallituskumppanin alta aina sopivan tilaisuuden tullen ovat sangen vähäiset.

Kokoomus voi tuntea itsensä sopivasti petetyksi ja keskusta puolestaan kokea, että ensimmäinen pakollinen ryhtiliike kohti vaalitaistelua on tehty.

Kirjoittaja on MTV Uutisten toimituspäällikkö

Lue myös:

    Uusimmat