Mainos

Ilkivaltaa vai inhimillisten virheiden sarja? Tammisaaressa tutkitaan outoja venevuotoja

Länsi-Uudenmaan poliisi on saanut tutkittavakseen kolme erikoista tapausta, joille ei tunnu löytyvän selitystä. Tammisaaressa vesille lasketuissa veneissä on havaittu vuotoja. Veneiden talvisäilytyksestä vastannut telakkayritys epäilee niiden johtuvan ilkivallasta.

AG Marine -telakan omistaja, Alexander Pajanen, on varma siitä, että yrityksen säilössä talven yli olleeseen veneeseen tehtiin ilkivaltaa sen jälkeen, kun alus oli laskettu vesille Tammisaaren pohjoissatamassa 7. kesäkuuta.   

Vesillelasku tapahtui noin kello 11 aamupäivällä. Paikalla oli kolme telakkayrityksen työntekijää, jotka varmistivat, että veneen moottoritilassa ei ole talven jäljiltä vuotoja ja että vene on kaikin puolin merikelpoinen.

– Teimme normaalin tarkastuksen kuten aina. Ei ole tavatonta, että esimerkiksi jokin tiiviste vuotaa. Emme kuitenkaan havainneet mitään.

Yrityksen työntekijät poistuivat paikalta ja jättivät Fairline 37 -mallisen moottoriveneen odottamaan omistajaansa, joka oli saapunut paikalle noin puolen tunnin kuluttua.

Veneestä irronnut tulppa "ei lähde irti itsestään"

Omistaja oli huomannut pian, että veneen moottoritilaan tulvi vettä kovalla paineella. Veneen pohjan ”tulppana” toimiva pohjanläpianturi oli irronnut paikoiltaan ja makasi moottoritilan pohjalla.

Pajasen mukaan on mahdotonta, että tulppa olisi ollut irti veneen vesillelaskun aikana. Se ei hänen mukaansa myöskään irtoa paikoiltaan vahingossa.

– Sen poistaminen vaatii turvasokan irrottamisen ja se antura täytyy repiä voimalla pois. Se ei lähde sieltä itsestään, Pajanen kertoo.

Tapauksen jälkeen Pajanen varmistui siitä, ettei vene ollut vuotanut sattumalta, sillä vain kaksi viikkoa aiemmin samassa paikassa vesille lasketussa veneessä oli tapahtunut samankaltainen selittämätön vuoto.

"Luksusveneet aiheuttavat ihmisissä tunteita"

Myös tuolloin talvisäilytyksestä tullut alus oli käyty huolellisesti läpi ja tarkastettu vuotojen varalta. Veneen omistaja oli saapunut paikalle noin kolmen tunnin kuluttua siitä, kun AG Marinen työntekijät olivat poistuneet paikalta.

Veneen moottoritila oli ollut veden vallassa. Vesi oli tullut sisään avoimesta hätäsulkuventtiilistä, joka ei Pajasen mukaan voinut olla auki vesillelaskun aikana.

– Hätäsulkuventtiilin vieressä oli pilssipumppu, jonka toiminta oli testattu juuri ennen vesillelaskua. Tarkistuksen aikana olisimme kuulleet, jos venttiili olisi ollut auki. Olisimme kuulleet veden kohinaa tai pumpun käyntiäänen. Olisimme myös havainneet veden, kun sitä tuli niin paljon.

Pajanen uskoo, että vuotojen taustalla on ulkopuolinen henkilö. Muuta selitystä niille ei tunnu löytyvän.

– Teot ovat kohdistuneet suuremman kokoluokan veneisiin, jotka saattavat aiheuttaa joissain ihmisissä vahvoja tunteita. Meidän on kuitenkin hyvin vaikea ymmärtää tekijän motiiveja.

Poliisi: Inhimillisen virheen mahdollisuutta ei tulisi sulkea pois

AG Marine teki epäilemistään vahingonteoista rikosilmoituksen Länsi-Uudenmaan poliisille 21.6.. Rikosilmoitukseen liitettiin myös kolmas, huhtikuussa tapahtunut vuototapaus, jossa Tammisaaressa vesille laskettuun meripelastusseuran veneeseen oli ilmestynyt vaurioita, joille ei löytynyt selitystä.

Pajasen mukaan tapaus tuskin liittyy kahteen kesäkuussa vuotaneeseen veneeseen. Se kuitenkin kirjattiin rikosilmoitukseen, sillä poliisista oli niin ohjeistettu.

– Se tapahtui kuitenkin samassa paikassa, emmekä pysty selittämään, mistä vaurio on veneeseen tullut, Pajanen kertoo.

Vuotosarjaa tutkinut ylikomisario Mats Lagerstam Länsi-Uudenmaan poliisista suhtautuu telakkayrityksen väitteisiin ilkivallasta varauksella.

– Ilmoituksen tekijä lähtee siitä, että siellä on ollut ulkopuolisia tekijöitä ilkivallan takana. Se on heidän väittämänsä. Siinä on kuitenkin tehty aika paljon kunnostustöitä näille veneille, kun ne ovat olleet talven telakalla. En näe, että inhimillinen virhe olisi täysin poissuljettu vaihtoehto.

Pajasen mukaan viimeisimpänä vuotaneeseen veneeseen ei oltu tehty talven aikana minkäänlaisia kunnostustöitä.

"Tässä on paljon kysymysmerkkejä"

Poliisista kerrotaan, että tapauksen tutkinta ei ole juurikaan edennyt, sillä siinä ei ole ”hirveän paljon lihaa luiden ympärillä”.

– Tapahtuma-aika tekee tämän vähän hankalaksi. Ensimmäinen tapaus on ollut 8.4. ja viimeinen 15.6.. Tapahtumista on ilmoitettu viikon viiveellä viimeisen vuodon jälkeen. Tässä on paljon kysymysmerkkejä.

– Vaikka en nyt mikään veneihminen ole, näyttäisi siltä, että ainoa yhteinen piirre tapauksissa on se, että veneisiin on päässyt vettä.

Lagerstam uskoo myös, että jos vuodot olisivat ulkopuolisen henkilön aiheuttamia, henkilöstä olisi tehty silminnäkijähavaintoja, sillä veneet on laskettu vesille julkisella paikalla.

Pajanen ei kuitenkaan ole vakuuttunut siitä, että veneissä mahdollisesti käynyt henkilö olisi herättänyt muiden paikalla olleiden huomion.

– Vaikka ihmiset olisivat nähneet tämän henkilön menevän veneeseen, tuskin kukaan olisi pystynyt arvaamaan, että siinä on kukaan muu kuin veneen omistaja. Veneitä lasketaan vesille paljon ja on normaalia, että lähdemme paikalta ja omistaja tulee hakemaan venettään myöhemmin.

– Veneiden moottoritiloissa on harvemmin lukkoja. Niihin kyllä pääsee, jos tietää vähänkään veneistä. Ei niihin tarvitse erikseen murtautua.

Tapaukset käyty tarkasti läpi

Pajanen ei usko, että veneet olisivat vuotaneet telakkayrityksen virheestä johtuen. Hän kuitenkin myöntää, että virheitäkin sattuu.

– Aina kun ihmiset suorittavat työvaiheita, on mahdollisuus inhimilliselle virheelle. Olemme kuuden vuoden aikana suorittaneet noin 1 000 vesillelaskua pääkaupunkiseudulla ja Tammisaaressa. Meillä on erittäin kokenut ja koulutettu henkilökunta, jonka kanssa olemme käyneet tapaukset hyvin tarkasti läpi. Teimme rikosilmoituksen asiasta, kun varmistuimme ettei kyseessä voi olla "inhimillisten virheiden sarja".

– Jos sellainen kuitenkin tulee vastaan, meillä on vastuuvakuutus ja otamme vastuun kontollemme. Olemme erittäin halukkaita auttamaan poliisia kaikissa näissä tapauksissa, ja toivomme että asia saadaan selvitettyä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.