Ilkivalta lisääntyy – kokonaiskustannuksia ei tiedetä

Ilkivaltatekojen määrän arvioidaan lisääntyneen muun muassa Tampereella ja Turussa.

Helsingin kiinteistöpäällikkö on asiasta eri mieltä.

– Se vaihtelee eri alueilla eri aikoina, mutta lisääntyvää trendiä en ole huomannut. Tänä vuonna ilkivaltaa on ollut paljon Vuosaaren alueella, sanoo kiinteistöpäällikkö Sari Hilden.

Hänen mukaansa ilkivalta lisääntyy etenkin koulujen alkamisen ja päättymisen aikoina. Silloin riskialueita myös valvotaan enemmän kuin normaalisti.

Ilkivaltateot tapahtuvat useimmiten koulujen ja päiväkotien pihoilla.

Heteniityn ala-aste sai osansa ilkivallasta edellisyönä, jolloin koulun 13 ikkunaa kivettiin sirpaleiksi. Herttoniemessä sijaitsevan Tuorinniemen päiväkodin seinät töhrittiin puolestaan viime viikonloppuna, puolen vuoden sisällä niiden maalaamisesta.

– Eniten ilkivaltaa tekevät nuoret ja humalaiset, kertoo Helin.

Kunnat eivät tiedä ilkivaltakustannuksia

Kunnat eivät tiedä ilkivallan kokonaiskustannuksia, sillä niitä ei lasketa järjestelmällisesti yhteen.

Esimerkiksi Helsingin tilakeskukselle koituu ilkivallasta vuosittain noin puolen miljoonan euron kulut. Lisäksi ilkivaltaa tapahtuu paljon puistoissa sekä liikuntapaikoilla.

Kulujen yhteenlaskua vaikeuttaa myös ilkivallan määritteleminen.

– Esimerkiksi älytön roskaaminen, joka on puhdasta ilkivaltaa, sellaisia kustannuksia pidetään nykyään niin normaaleina, että ne katsotaan ihan normaaliin puhtaanapitoon kuuluviksi, kertoo Turun kaupungin ylläpitopäällikkö Mari Helin.

Ilkivaltakustannusten järjestelmällisemmästä merkitsemisestä on kuitenkin käyty keskustelua ainakin Helsingissä.

– Helsingin tilakeskus on merkinnyt ylös parin vuoden ajan ilkivallasta johtuvat tilaukset. Käytäntöä pyritään levittämään myös muihin yksiköihin, kertoo kiinteistöpäällikkö Sari Hilden.

Lue myös:

    Uusimmat