Mainos

IL: Tuomiojan mukaan pakotteita koskeneen pöytäkirjamerkinnän olisi voinut jättää tekemättä

Erkki Tuomioja (sd.) sanoo Iltalehden haastattelussa, että hänen syksyllä EU-ministerivaliokunnan pöytäkirjaan jättämällään merkinnällä ei ollut mitään vaikutusta mihinkään. Sen takia eriävän kirjauksen mahdollisesta veto-oikeuden käytöstä Venäjän vastaisten pakotteiden voimaansaattamisessa olisi voinut jättää tekemättä, hän sanoo.  

Ulkoministerin tehtävät jättävä Tuomioja aiheutti viime syksynä kohun Suomessa ja EU:ssa, koska hän jätti eriävän kirjauksen EU:n ministerivaliokunnan pöytäkirjaan Venäjä-pakotteiden aikataulusta.

Tuomiojan mukaan Suomen olisi pitänyt säilyttää mahdollisuus vastustaa vaikka yksin uusien pakotteiden toteutumista Itä-Ukrainan tulitauon jatkuessa.  

– Kirjaus ei koskenut pakotteita sinänsä, joista ei ollut erimielisyyttä, vaan sitä, voiko Suomi jossain tapauksessa ylipäätään olla yksin jotain mieltä jossain asiassa, Tuomioja sanoo Iltalehdelle.  

Tuomiojan mukaan merkintä oli historiantutkijoita varten.  

Tuomioja iloitsee Suomen ja Ruotsin syventyneestä puolustusyhteistyöstä. 

Suomen Nato-jäsenyyttä vastustava Tuomioja sanoo, että Suomen ja Ruotsin liittoutumattomuus on yhteisen puolustuksen syventämisen edellytys.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.