Mainos

IL: SPR:n vastaanottokeskuksissa rikotaan lakeja

Iltalehden mukaan SPR:n vastaanottokeskuksissa rikotaan lakeja. Lehden haastattelemat vastaanottokeskusten työntekijät väittävät, että turvapaikanhakijoiden yksityisyyttä loukataan, työntekijöiden palkkoja maksetaan myöhässä ja henkilökuntaa on liian vähän.

Iltalehteen yhteyttä ottanut SPR:n vastaanottokeskuksessa sysksystä asti työskennellyt nainen sanoo olevansa järkyttynyt sekä vastaanottokeskusten työntekijöiden että turvapaikanhakijoiden kohtelusta. Hänen mukaansa kukaan ei uskalla avata suutaan ja puhua rikkeistä. Työntekijöitä on hänen mukaansa kielletty puhumasta median edustajille. 

Toiset SPR:n vastaanottokeskuksissa töyskentelevät kertovat, että työntekijöiden työvuorolistoja ei tehdä lainmukaisesti, eikä työntekijöille anneta riittävää perehdytystä. Palkkoja maksetaan myöhässä ja lisäksi lisät ovat puutteellisia tai niitä ei välttämättä makseta ollenkaan. 

"Työntekijöitä hallitaan pelolla"

Eräs Iltalehteen yhteyttä ottanut työntekijä puolestaan kertoo, että keskuksissa tapahtuu niin törkeitä rikkomuksia, että niitä on vaikea edes uskoa todeksi.

– Turvapaikanhakijoilla teetetään töitä aamusta iltaan, vaikka se ei ole tarkoitus. Työntekijäitä on liian vähän ja henkilömitoituksia rikotaan. Kohtelu on tylyä, ja työntekijöitä hallitaan pelolla, nainen listaa rikkeitä. 

Hänen mukaansa keskuksiin on palkattu myös epäpätevää henkilökuntaa pienellä palkalla sen sijaan, että olisi palkattu saatavilla olevaa koulutettua henkilökuntaa. 

Iltalehden haastattelemien vastaanottokeskusten työntekijöiden mukaan useammassa vastaanottokeskuksessa johtajat puhuvat niin alaisilleen kuin asukkaille ilkeästi. Työntekijät vaittävät, että osa johtajista on antanut turvapaikanhakijoille myös katteettomia lupauksia siitä, että nämä saisivat turvapaikan ja perheensä Suomeen.

Työntekijät kertovat lisäksi, että turvapaikanhakijoiden yksityisyyttä rikotaan keskuksissa. Johtajat ovat muun muassa tehneet asukkaiden huoneisiin laittomia tarkastuksia ja oviin on kirjoitettu asukkaiden nimiä, vaikka ne ovat salassa pidettäviä tietoja. 

SPR on luvannut tutkia kaikki järjestön tietoon tulevat väärinkäytösepäilyt. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.