Mainos

Ikea kaavailee tavaratalojensa tuplaamista Suomessa

Ikealla on tällä hetkellä kaksi liikettä Suomessa ja kaksi on rakenteilla. Yhtiön perustaja vieraili tänään Espoon Ikeassa.

Huonekaluketju Ikea kaavailee kovaa laajentumista Suomen markkinoilla. Yhtiön perustajan Ingvar Kampradin mukaan Suomessa voisi olla kymmenen vuoden kuluttua jopa kahdeksan Ikea-tavarataloa, kun nyt niitä on kaksi. Lisäksi toiset kaksi avautuvat kahden vuoden sisällä.

- 5-10 vuoden kuluttua tavarataloja voisi olla kuudesta kahdeksaan, ja uudet voisivat olla kauppakeskuksissa niin, että lähellä olisi muitakin liikkeitä. Sijaintipaikkoja tai tarkempaa aikataulua ei kuitenkaan voi vielä arvioida, Kamprad sanoi Suomen-vierailunsa yhteydessä Espoossa tänään.

Kamprad perusti Ikean vuonna 1943 hyvästä koulumenestyksestä saamallaan lahjalla. Tie monimiljardööriksi alkoi, kun 17-vuotias Kamprad keksi ostaa tulitikkuja suurissa erissä halvalla ja myydä niitä voitolla naapureilleen. Myöhemmin valikoima laajeni kyniin, lompakkoihin, nylonsukkiin ja kelloihin ja lopulta huonekaluihin vuonna 1947.

Kuudessa vuosikymmenessä piskuisesta yrityksestä on kasvanut yksi maailman suurimmista vähittäiskauppaketjuista, ja sillä on yli 200 tavarataloa 24 maassa. Suomen nykyiset Ikeat sijaitsevat Espoossa ja Vantaalla, ja niiden lisäksi tavaratalot on tulossa ensi vuoden kesällä Raisioon ja Tampereelle kahden vuoden kuluttua.

Kiitosta henkilökunnalle

Ikean leviäminen maailmalla on toistaiseksi ollut melkoista voittokulkua, sillä Kampradin mukaan liiketoiminta on onnistunut Kanadan Quebeciä lukuun ottamatta kaikkialla. Menestyvän yrityksensä salaisuudeksi Kamprad laskee muun muassa työilmapiiristä huolehtimisen.

- Emme voisi olla olemassa, jos meillä ei olisi joka päivä hyvää henkilökuntaa. Lisäksi on tärkeää, että huonekalut on suunniteltu tavallisille ihmisille, hän sanoo.

Huonekalukauppansa Kamprad aloitti kotoaan postimyynnillä, mutta lopulta avasi läheiseen Älmhultin kylään liikkeen. Nimensä Ikea sai Kampradin nimen etukirjaimista sekä hänen Elmtaryd-nimisestä syntymäkotitilastaan ja kotikylästään Agunnarydistä. Vuonna 1986 Ikean toimitusjohtajan tehtävät jättänyt Kamprad on pitkään uraansa tyytyväinen.

- Olen tehnyt paljon virheitäkin, mutta onnistumisia on ollut enemmän.

Maailman neljänneksi rikkain

Ikean myynti viime toimintavuonna oli lähes 20 miljardia euroa, ja sen menestys on tehnyt Kampradista maailman neljänneksi rikkaimman ihmisen Forbes-lehden listauksessa. Ikean tekemistä voitoista yhtiö on ollut perinteisesti hyvin hissukseen, eikä linja muuttunut sitä Espoossa kysyttäessäkään.

- Yksi ja kahdeksan miljardia euroa. Voitto on jossakin niiden välissä, Kamprad kuittasi.

Jättimäisestä yli 20 miljardin euron arvoisesta omaisuudestaan huolimatta Kamprad haluaa elää rahojansa korostamatta. Hän muun muassa lentää turistiluokassa, pukeutuu tavallisiin vaatteisiin ja käyttää kulkemisessaan paljon linja-autoa.

- Ei minulla ole tarvetta esimerkiksi lentää ykkösluokassa, en halua näyttää sellaista esimerkkiä. Rahalla itse asiassa ei ole minulle merkitystä, en edes ymmärrä siitä kovin paljon, 81-vuotias Kamprad sanoi.

Kamprad vierailee tällä viikolla Suomessa tutustumassa Ikeoiden toimintaan. Vajaan viikon vierailun tarkoituksena on arvioida yhtiön tulevaisuutta Suomessa ja kartoittaa mahdollisia uusia paikkakuntia toiminnalle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.