Ike ruhjoi Galvestonin ja pimensi Houstonin

Hurrikaani Ike piti pilkkanaan Galvestonin kaupungin suojavarustuksia, kun se iskeytyi Yhdysvalloissa mereltä mantereelle. Kaupunkia varjelemaan rakennettu viisimetrinen suojaseinä ei riittänyt alkuunkaan estämään aaltoja iskeytymästä kaupungin kaduille, missä suklaanruskea tulvavesi lillui valtoimenaan.

Kaupungissa riehui päivällä ainakin kaksi tulipaloa, sähköt olivat poikki ja vesijohtoverkon kerrottiin saastuneen tulvavedestä. Mahdollisista kuolonuhreista ei ole tietoa, sillä pelastusmiehistöt eivät ole vielä päässeet kaupunkiin. Yli puolet sen 60 000 asukkaasta oli kuitenkin paennut sisämaahan ennen myrskyn tuloa.

Galveston on kerran aikaisemminkin tuhoutunut hurrikaanin kynsissä. Vuonna 1900 ainakin 8 000 ihmistä sai surmansa myrskyn tuhottua kaupungin.

Ike rantautui Galvestoniin kakkosluokan hurrikaanina viisiportaisella asteikolla. Liikkuessaan Galvestonista kohti Texasin suurinta kaupunkia Houstonia se heikkeni ykkösluokkaan.

Myöhemmin Ike heikkeni edelleen trooppiseksi myrskyksi.

Presidentti George W. Bush julisti illalla myrskyn runtelemat seudut tuhoalueiksi, joille on pikaisesti lähettävä liittovaltion apua. Kaduilla liikkuu poliisiautojen ja hälytysajoneuvojen letkoja matkalla tuhoalueelle.

Houston odotti Ikeä

Myrskyn lähestyminen näkyi Houstonissa kovana tuulena ja katuja piiskaavana rankkasateena. Valtaosa laitakaupungista oli pimeänä sähköjen katkettua. CenterPoint Energy -yhtiö ilmoitti, että lähes kaikki sen kaksi miljoonaa asiakastaloutta eli noin 4,5 miljoonaa asukasta Houstonin ja Galvestonin alueella ovat ilman sähköä.

Useista Houstonin keskustan pilvenpiirtäjistä särkyi myrskyn voimasta ikkunoita. Kaupungin kaduilla on erilaista pilvenpiirtäjistä pudonnutta romua sekä lasinsirpaleita. Houstonissa asuu 2,2 miljoonaa ihmistä.

Houston on myös tärkeä öljynjalostuksen keskus. Ainakin 13 öljynjalostamoa on suljettu myrskyn tieltä. Jalostamojen yhteenlaskettu kapasiteetti muodostaa viidenneksen koko maan tuotannosta.

Presidentti George W. Bush vakuutti, että hallitus pitää silmällä polttoaineiden hintoja ja puuttuu asiaan, jos Ike nostaa hintoja rutkasti. Amerikkalaisen autoilijoiden etujärjestön mukaan bensan hinta nousi jo eilen yli viisi senttiä gallonalta.

Lue myös:

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat