Mainos

Ike-myrsky voimistui vauhdilla hurrikaaniksi

Atlantilla riehuva hurrikaani Ike on voimistunut nelosluokkaan viisiportaisella asteikolla. Vielä ei tiedetä, mille alueille hurrikaani voi iskeä. Iken odotetaan lähestyvän Karibian saaria huomenna.

Haitissa selvitetään edelleen Hanna-myrskyn tuhoja. Surmansa saaneita on löydetty tähän mennessä yli 60.

Viranomaiset kertovat, että raivaustyöt etenevät hitaasti tulvien ja maanvyöryjen koettelemilla alueilla.

Hurrikaanikausi ykkösaiheena pitkään

Meteorologi Pekka Poudan mukaan hurrikaanien yleisyyttä ja voimaa ei voi selittää pelkästään ilmastonmuutoksella. Tämänvuotinen meriveden korkea lämpötilalla onkin merkitävä selittäjä.

Yhdysvaltain rannikolle mahdollisesti rantautuvat hurrikaanmit syntyvät jo lähellä Afrikan rannikkoa ja voimistuvat matkalla kohti Karibiaa. Lämpimimmät vedet kasautuvat juuri Karibialle ja Meksikonlahdelle. Paksu kerros lämmintä vettä antaa hurrikaanille sen vaatiman energian.

- Hurrikaanit tykkäävät tietynlaisesta kasvuympäristöstä samaan tapaan kuin sienet pitävät kosteudesta, kuvailee Pekka Pouta.

Hurrikaani syntyy ja voimistuu, jos yläilmakehässä ei ole liikkeellä häiriötekijöitä, suomalaistyyppisiä matalapaineita, jotka saattaisivat hajottaa tiiviin hurrikaanikeskuksen.

Ike oli ilmiömäinen

Hyvä esimerkki hurrikaanin yllätyksellisyydestä oli Ike-hurrikaani, joka vuorokauden sisällä voimistui trooppisesta myrskystä aina nelosluokan hurrikaaniksi saakka. Nelosluokalla kuvataan toiseksi voimakkaimpia hurrikaaneja.

-Tällä hetkellä alueella liikkuvista hurrikaaneista minkään ei pitäisi lähipäivinä rantautua alueella, ennustaa Pekka Pouta.

Ike on kuitenkin osoittanut yllätyksellisyytensä ja saattaa viikonloppuna rantautua asutulle alueelle.

Lisäksi alueella pyörinyt Hanna liikkuu kohti Yhdysvaltoja.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.