Mainos

Ike lähestyy Texasia: "Pakene tai kuole"

Galvestonin asukkaat suojaavat kotejaan hurrikaani Ikeltä.

Texasilaisen Galvestonin lahden asukkaita uhkaa "varma kuolema" jos he eivät pakene kodeistaan ennen kuin hurrikaani Ike iskee osavaltion rannikolle, raportoi uutissivusto CNN.

Harvinaisen suorasanaiset hurrikaanivaroituksen on antanut Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelu National Weather Service, joka käytti yhtä voimakasta kieltä viimeksi yli 1800 ihmistä surmanneen hurrikaani Katariinan lähestyessä New Orleansia ja Louisianan osavaltiota.

Hurrikaanin vaaravyöhykkeellä Texasin osavaltion ja sen lähialueiden rannikolla asuu arviolta 3,5 miljoonaa ihmistä. Heistä lähes miljoona on määrätty evakuoitavaksi Iken lähestyessä Yhdysvaltain öljynjalostamoalueen keskusta.

— Tulva saattaa peittää alleen kokonaisia asuinalueita rannikolla. Yksi- tai kaksikerroksisissa omakotitaloissa asuvat kohtaavat varman kuoleman, sääpalvelu ennustaa.

Ministeri varoittaa "hurrikaaniväsymyksestä"

Sääpalvelu ennustaa hurrikaanin nostattaman vesiseinämän kokoavan pahimmillaan jopa seitsemän metrin korkuiseksi. Seinämä saattaa nostaa tulvavesiä pitkälle sisämaahan, aina 32 kilometriä rannasta sijaitsevaan neljän miljoonan asukkaan Houstonin kaupunkiin saakka.

— Älkää suhtautuko tähän myrskyyn kevyesti. Tämän kanssa ei kannata ottaa riskejä. Se on iso, se on voimakas ja se kuljettaa suuria vesimassoja, varoittaa Yhdysvaltain kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri Michael Chertoff.

Chertoff myös varoitti ihmisiä vaipumasta "hurrikaaniväsymykseen". Tällä hän viittasi epäilyihin siitä, että viranomaiset saattavat yliarvioida myrskyn vaikutukset.

— Jos ette ole väsyneitä elämään, suosittelen, että otatte tämän mittaluokan myrskyn tosissanne.

Ike-myrsky jylisee nyt kakkostasolla viisiportaisella asteikolla mitattuna. Säätieteilijät kuitenkin uskovat hurrikaanin voimistuvan ennen kuin se saavuttaa rannikon todennäköisesti aamuyöllä lauantaina Suomen aikaa. Tällä hetkellä myrskyrintama on niin laaja, että se peittää suurimman osan Meksikonlahden alueesta.

Houstonissa ei hengenvaaraa

Nelimiljoonaisessa Houstonissa asukkaita ei evakuoida, vaan kaupunkilaisia kehotetaan pysymään kotona.

— Evakuoimme ainoastaan myrskyn keskukseen joutuvat alueet. Tiedämme, että sähköt katkeavat, mutta te ette ole hengenvaarassa, joten pysykään kotona, määräsi Harrisin maakunnan korkea virkamies Ed Emmett.

Säätieteilijät pitävät Ike-hurrikaania näinkin pelottavana, koska sen odotetaan iskeytyvän maihin lähellä Galvestonin saarta, jolla sijaitsee myös 60 000 asukkaan Galvestonin kaupunki. Jos niin käy, myrskyn vastapäivään pyörivä liike voi nostattaa Galvestonin lahden vettä mailhin useiden tuntien ajan ja tuhota rantavalleja ja rakenteita.

Pahimman, jopa seitsenmetrisen aallon odotetaan nousevan kun hurrikaanin silmä ylittää rantaviivan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.