Mainos

Ikäsyrjintä puhuttaa Facebookissa: ”Haastatteluun pääsee siis valehtelemalla ikänsä?”

MTV3:n Uutiset kertoi eilen 57-vuotiaasta Hannasta (nimi muutettu), joka oli saanut kutsun työhaastatteluun vasta ilmoitettuaan ikänsä olevan 35-vuotias.

Keski-Uudellamaalla asuva Hanna oli jäänyt marraskuussa työttömäksi ja vastannut 47 työpaikkailmoitukseen.

Tapaus on herättänyt vilkasta keskusteluaMTV3 Uutisten Facebook-sivuilla.

49-vuotias Marja kertoo olleensa yli kaksi vuotta työttömänä ja laittavansa useita työhakemuksia viikossa eteenpäin. Haastattelukutsuja on kuitenkin tullut vain neljä.

Juuso kummeksuu ikänsä valehdelleen Hannan toimia:

– Haastatteluun pääsee valehtelemalla ikänsä? Paikan voisi varmaan saada siis valehtelemalla koulutuksena, työkokemuksensa ja ammattitaitonsa.

Pekka puolestaan kysyy, että eikö yritys saa vapaasti valita, minkä ikäisiä, näköisiä ja minkä koulutuksen omaavia henkilöitä yritys palkkaa.

– Nykyisin kaikki alat toimivat niin täysin erilaisten ohjelmistojen ja yleisesti tietotekniikan avulla, että vanhoja henkilöjä saa opettaa ja opettaa ja homma ei ala luistamaan siltikään. Sitten otetaan viereen 25 vuotias juuri valmistunut henkilö ja hän hoksaa hommansa lähes heti ja tekee samat hommat kohta kolme kertaa paremmin ja nopeammin. Kumman työnantaja valitsee, Pekka kysyy.

–Jos olisin työnantaja ja minun pitäisi valita kahden väliltä samalla palkalla ilman mitään erityisiä ikään liittyviä lisiä, niin miksi en valitsisi sitä kokeneempaa, joka voisi siirtää hiljaista tietoa muille työntekijöille? Eikö näin pitäis ajatella, Janne puolestaan puntaroi.

Tuija sanoo omassa puheenvuorossaan, että samalla, kun eläkeikää yritetään nostaa valtion taholta, yritykset eivät halua pitää ikääntyneitä työntekijöitään töissä.

Ilkka kokee byrokratian olevan yksi este sille, miksi iäkkäitä työnhakijoita ei helposti palkata.

– Siihen ne tolkuttomat työmarkkinoita jäykistävät lait ja työttömyysturvavaatimukset ovat johtaneet, ettei kukaan uskalla työllistää iäkkäämpiä tai kokeneempia henkilöitä, kun työnantajalle sopivan henkilökunnan palkkaaminen on tehty aina vaan hankalammaksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.