Mainos

Ikäkysymys leimaa kepun johtovalintaa

Mistä se nyt noin pimahti?

Tätä kysellään kepussa, kun puheenjohtaja Mari Kiviniemi löi hanskat tiskiin kaikkien yllätykseksi. Samalla Rovaniemen puoluekokouksen kuviot menivät uusiksi, kun pääehdokkaiksi jäi kaksi vanhaa toimeliasta taataa eli kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen, 65, ja kansanedustaja, ikiliikkuja Mauri Pekkarinen, 64.

Samalle keskustan sisällä herättiin kysymään, että tältäkö puolueen julkikuvan kuuluu näyttää: edessä on vanhennusleikkaus. Koiranleukojen mukaan tilanne muistuttaa enemmän Eläkeliiton vuosikokousta kuin elinvoimaisen aateliikkeen toimintaa.

Joka tapauksessa yksi asia on selvä: kepu on pahasti sekaisin.

Mari Kiviniemi perusteli päätöstään vielä maanantaina tiedotustilaisuudessa. Mediaväen edessä esiintyi puolueeseensa totaalisesti pettynyt puheenjohtaja, joka kokee tulleensa loukatuksi. Tukea ei ole tullut miltään taholta ja edessä olisi ollut Lahden kahden vuoden takaisen näytelmän uusinta. Kiviniemi muisteli, ettei ketään istuvaa puheenjohtajaa ole samalla tavoin nöyryyttävästi haastettu kahden vuoden jälkeen kuin häntä nyt. Puheenjohtajaa ei ole tuettu eikä puolue ole yhtenäinen.

Totta.

Kiviniemen kannattaa silti muistaa, että takana on historiallisen surkea vaalitulos ja että puheenjohtaja valitaan vain kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Nykymaailmassa ja -politiikassa puheenjohtajan haastaminen ei saa olla majesteettirikos. Vaikka keskustan oppositiopolitiikka on saanut hyvin vauhtia tämän talven aikana, Kiviniemestä itsestään on näkynyt pääministeritaudin jäänteitä. Kun on ollut kerran ykkönen hallituksessa, on turhauttavaa heilua oppositiossa huutelemassa - kaiken lisäksi Suomen pienimmän oppositiopuolueen äänitorvena.

Samaan aikaan Väyrynen ja Pekkarinen ovat painaneet Kiviniemeä kuin poliittiset paiseet. Tuki - jos sellaista on ylipäätään ollut - on muistuttanut hirttoköyden tukea uhrilleen.

Väyrynen kiisti omassa tiedostilaisuudessaan koskaan luvanneensa Kiviniemelle, ettei lähde puheenjohtajakisaan. Kiviniemen leirissä asiasta on toinen käsitys.

Pekkarinen ei puolestaan ole unohtanut, ettei Kiviniemi päästänyt häntä eduskuntaryhmän johtoon vaalien jälkeen, vaan ja junaili paikan Kimmo Tiilikaiselle. Politiikassa muisti on pitkä, Pekkarisella vielä pitempi.

Joka tapauksessa keskustan puheenjohtajapeliä leimaa siis ikäkysymys.

Tässä saattaa olla markkinarako puolueen varapuheenjohtajalle Tuomo Puumalalle, joka täyttää huomenna 3. huhtikuuta tasan kolmekymmentä vuotta. Onnea vaan päivänsankarille! Nimittäin tähän saumaan Puumala saattaa olla juuri passelin ikäinen.

Keskustassa Puumalaa vanhemmat 40-50 -vuotiaat miespoliikot jäivät Matti Vanhasen aikana syrjään. Vanhanen piti hallituksessaan kokeneita Pekkarista, Väyrystä sekä Sirkka-Liisa Anttilaa ja Liisa Hyssälää. Nuorille naisille, kuten Paula Lehtomäelle ja Anu Vehviläiselle oli tilaa, samoin Kiviniemelle, mutta nuoret miehet loistivat poissaolollaan kepun ykkösvitjasta. Nyt edes puolueen takavuosien suurin lupaus Lehtomäki ei herätä intohimoja puheenjohtajapelissä (kiitos jätevesiasetuksen), mutta eipä ole näköpiirissä ketään passelia reipasta nuortamiestäkään.

Paitsi siis tämä Puumala, ehkä.

Kepun sisällä mies tunnetaan, mutta muualla ei. Eduskunnassa hän on ollut liki näkymätön - eli pikkuihmettä vaaditaan, mikäli Kokkolan lupaus aikoo voittaa ennakkosuosikki Mauri Pekkarisen.

Ei tarvi silti olla ihmeellinen ennustaja, kun arvaa, että muutaman viikon sisään ehdokasnimiä alkaa nousta kuin sieniä sateella. Riviin tulee tiilikaisia, rantakankaita, mannereita, rehuloita jne.

Yksi nimi kannattaa painaa silti erityisesti mieleen:

Pohjois-Ponhjanmaalta puheenjohtajapeliin on nostetta ensimmäisen kauden kansanedustajalla Juha Sipilällä, 50. Sipilä on monelle ehkä outo nimi, mutta hän on ainakin osoittanut pärjäävänsä muuallakin kuin politiikassa. Kempeläinen Elektrobitin ex-toimitusjohtaja on kansainvälisen tason yritysjohtaja, joka tuntee ainakin yrityselämän ja talouden kuin omat taskunsa.

Lisäksi diplomi-inisinööri Sipilää eivät ilmeisesti pelota korkeatkaan paikat ja horisonttia riittää kauas.

Sipilällä on nimittäin ansiolentäjän lupakirja. Lisäksi Sipilällä on oma helikopteri. Jos osaa sellaisella pörrätä, taidot saattavat riittää jopa maalaisliiton hulikupterin puikkoihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.