Mainos

Ikäihmisten kuntoutuksen tulokset luultua heikompia

Ikäihmisten päiväkuntoutusta selvittäneen tutkijan mukaan kuntoutuksen tuottama hyöty jää jopa niukaksi.

Ikäihmisten päiväkuntoutus ei tehosta niin hyvin toimintakykyä kuin aiemmin on luultu, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Tänään Kuopion yliopistossa väitellyt LL Heikki Roila katsoo, että hyöty jää jopa niukaksi. Roila on tutkinut ikäihmisten kuntoutusta Lappeenrannan kylpylaitoksen johtajaylilääkärinä.

- Kyllä ne muutokset olivat varsin niukkoja. Mitään kovin voimakkaita paranemisia toimintakyvyssä kuntoutusryhmällä ei saatu aikaan. Tämä oli varsin odotettukin tulos, Roila sanoo

Roila tutki päiväkuntotuksen vaikutusta sekä tavallisten ikäihmisten että rintamamiesveteraanien toimintakykyyn. Tutkijan mukaan selvimmin saatiin aikaan muutosta tarmokkuudessa ja energisyydessä.

Verrokkiryhmään nähden edes terveyspalvelujen käytössä ei kuntoutettujen osalta havaittu merkittäviä eroja. Herääkin kysymys, onko mm. veteraanikuntoutus mennyt osin hukkaan.

- Veteraanikuntoutustyyppisen kuntoutuksen vaikuttavuudesta meillä on vähemmän tutkittua tietoa ja meidän pitäisi riittävän pitkään seurata tätä kohderyhmää ja meidän pitäis kiinnittää myös erityistä huomiota, että nämä ryhmän ovat hyvin samankaltaisia ja vertailukelpoisia, Roila sanoo.

Tutkimuksella olisi kiire, sillä veteraanikuntousta ajetaan alas, kun rivit harvenevat. Mutta tarvitaanko vastaava kuntoutusjärjestelmä siviilivanhuksille viimeistään vuonna 2020, jolloin joka neljäs suomalainen on yli 65-vuotias?

- Ainakaan mitenkään suin päin ei kuntoutuksia kannata mennä perustamaan, vaan tämä joudutaan todella harkitsemaan erittäin huolellisesti, sanoo dosentti Olli-Pekka Ryynänen Kuopion yliopistosta.

Väitöskirjansa pessimismistä huolimatta Heikki Roilas näkee vanhuskuntoutuksessa puolensa.

- Yks keskeinen ikäihmisen ongelma on yksinäisyys ja syrjäytymisen tunne ja kyllä kuntoutuksella pitää pystyä vastaamaan myös tämmösiin psykososiaalisiin haasteisiin, Roila toteaa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 30.01.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.