Ikäihmisen on vaikea löytää kännykkää

Ikäihmisen on vaikea löytää kaupasta itselleen sopivaa uutta kännykkää. Varttuneemmille suunnattuja malleja valmistavat vain muutamat matkapuhelinyhtiöt. Esimerkiksi suomalaisjätti Nokialla ikääntyville tarkoitettua mallia ei ole.

- Hiljaista on, jos sellaisia kyselet. Pari mallia on, joissa on vähän suurempi näyttö ja näppäimet, sanoo myyntineuvottelija Mikko Lamminen hyvinkääläisestä puhelinkaupasta.

Lamminen tarjoaa iäkkäämmille asiakkaille tavallisesti suurinäppäimistä simpukkapuhelinta. Mallissa on musiikkisoitin ja kamera.

- Viimeistään niitä toiset lähtevät karkuun. Mutta jos niistä pääsee yli, niin muuten puhelin on ihan ok.

Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) erikoistutkijan Jaana Leikaksen mukaan innokas myyjä ja asiakas eivät aina kohtaa. Kaikille uusin älypuhelin ei ole kaikkein paras vaihtoehto. Toisaalta ikäihmisetkään eivät välttämättä osaa kertoa tarpeitaan.

- Saattaa olla, että ikäihminen ostaa kaupasta upouuden kännykän ja huomaa vasta kotona, ettei osaakaan sitä käyttää, ihmisen ja teknologian vuorovaikutusta tutkinut Leikas sanoo.

Markkinat kasvavat koko ajan

Leikaksen mukaan ongelma on siinä, että teknologian uutuustuotteita ei ole kehitetty ikäihmisten lähtökohdista. Hän ei syytä ikäihmisten unohtamisesta tuotekehittelijöitä vaan yritysvetoisia markkinoita.

- Ei ole paljon pohdittu, kenen ehdoilla teknologiaa kehitetään. Tai ehkä sitä on pohdittukin, mutta todettu, että yritysmaailman ehdoilla sitä tehdään.

Leikas muistuttaa, että vuonna 2050 ikääntyviä ihmisiä on ennustettu olevan Euroopassa lähes 80 miljoonaa.

- Tässä on mielestäni hauska ristiriita, kun tiedetään, että ikääntyvien tuotteilla on kohta kova kysyntä.

Uusi tekniikka ahdistaa monia

Villinä rehottava teknologian kehitys huolestuttaa Leikasta. Hän on tutkinut ikääntyneitä, joista monia uusi tekniikka, kuten digi-tv ja mobiiliteknologia ahdistaa. Hänen mielestään he ovat vaarassa syrjäytyä, koska eivät osaa tai voi hyödyntää uutta teknologiaa.

- Jos esimerkiksi yhteiskunnan palvelut on mahdollista saada haltuun kännykällä, ja kännykkä on nykymuodossaan ikääntyneelle lähes mahdoton käyttää, ikäihmiset jäävät helposti yhteiskunnan tarjoamien palvelujen ulkopuolelle.

Hän ehdottaakin tuotekehityksen pohjaksi eettistä ja yhteiskunnallista keskustelua. Uutta tekniikkaa tulisi hänen mukaansa hyödyntää niin, että se parantaisi elämänlaatua.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat