Ikääntyvien seksielämä vilkastunut

Morguefile

Ikääntyvien ihmisten seksielämä on vilkastunut. Syynä tähän ovat muun muassa ihmisten aikaisempaa pidempi elinikä ja sallivampi ilmapiiri. Asiantuntijan mukaan vilkastuminen johtuu siitä, että seksistä on tullut hyväksyttävämpää, eikä ikääntyvienkään tarvitse hävetä halujaan.

- Aikaisemmin ehkä ajateltiin, että kun hedelmällisyysikä loppuu, niin naisen ei enää tarvitse harjoittaa seksiä. Mutta nyt on seksi seksin vuoksi sallittua, eikä pelkästään lisääntymisen tai lastensaannin vuoksi, sanoo jo eläkkeellä oleva professori Elina Haavio-Mannila Helsingin yliopistosta.

Tutkimuksen mukaan seksin harrastaminen vähenee jo viisikymppisillä. Terveyssyyt saattavat vaikeuttaa seksin harrastamista.

- Jos on erektiovaikeuksia ja naisilla kuivuutta, niin ihan fyysisesti voi olla vaikea tavanomaista yhdyntää suorittaa ilman apuvälineitä ja lääkkeitä ja voiteita. Nyt niitä on kehitetty paljon ja tietysti Viagran käyttöönotto ja käyttö ovat vaikuttaneet miesten seksiin, Haavio-Mannila sanoo.

Erotiikkamessuilta virikkeitä

Tänä viikonloppuna järjestetyillä erotiikkamessuilla ikääntyvien ihmisten määrä kasvaa koko ajan.

- Sanotaan, että kymmenisen vuotta sitten ikäihmisiä oli todella pieni vähemmistö, mutta nyt ollaan selvässä kasvussa. Meillä myös sellaisia aktiivisia vanhuksia, jotka tulevat vuodesta toiseen ja ovat käyneet jo 10-15 vuotta meidän messuilla, kertoo tuottaja Mika Erkkilä Sexhibition-messuilta.

Messuilla ikääntyviä kiinnostavat erityisesti seksilelut ja -vaatteet.

Minkä takia tulit tänne?

- No ihan vaan huvin vuoksi tuli minun tyttäreni ja vävypojan kanssa. He kutsuivat minut mukaan, sanoo vantaalainen Sisko Pehkonen, 57.

- Voisi täältä tietysti joku seksiasu löytyä tyttöystävälle, miettii haminalainen Pekka Kosonen, 60.

Itselle vai partnerille?

Ikääntyvät itse ovat tyytyväisiä seksielämäänsä.

- Ehkä siihen tulee vähän sellaista syvyyttä kuin nuorempana, nauraa vantaalainen Sisko Pehkonen, 57.

- Kai se nuoruuden ajasta on hiljentynyt se seksielämä. Ikää tulee niin paljon.

Onko hyvä vai huono juttu?

- Ei siinä mitään valittamista oo. Kyllä täältä messuilta jotain virikkeitä voi saada, sanoo vaalimaalainen Lauri, 59.

Katso Mari Haaviston juttu (Kymmenen uutiset 7.11.2009)

Lue myös:

    Uusimmat