Mainos

Ikääntyvät odottavat yhteiskunnan huolenpitoa

Suurimmat huolet iäkkäiden ihmisten elämässä ovat eläkkeiden pienuus, sosiaali- ja terveyspalveluiden riittämättömyys sekä yksinäisyys.

Vanhuksia vaivaavan yksinäisyyden hoito pitäisi aloittaa heti, sanoo presidentti Tarja Halonen. Hän painottaa, että ystävyyssuhteiden solmiminen ei ole koskaan myöhäistä. Halonen puhui Presidenttifoorumissa, johon hän oli presidentinlinnaan kutsunut kolmisenkymmentä vaikuttajaa keskustelemaan vanhustenhuollon tulevaisuudesta Suomessa.

-Mikään ei voita nenäkkäin kohtaamista, Halonen sanoo. Se voi olla sitä, kun isoäiti lukee lapsenlapsille kirjaa, tai ystävien kohtaamista. Halosen mukaan vanhat ihmiset tarvitsevat monipuolisia palveluja, sillä he eivät ole mikään yhtenäinen ryhmä, vaan yksilöitä erilaisine tarpeineen.

-Huomaamme helposti oman ikäryhmämme yksilölliset erot, mutta ne katoavat mielistä oman ikäluokan ulkopuolella, hän sanoi. Halonen tähdensi, että vanhat ihmiset ovat voimavara. He voivat siirtää pitkän elämänkokemuksensa aikana karttunutta hiljaista tietoa nuoremmille.

Ikääntyvät odottavat kuntien ja valtion lisäävän vastuutaan

Ikääntyvät suomalaiset odottavat kuntien ja valtion lisäävän vastuutaan vanhuksista. Enemmistö ikääntyvistä ei halua vierittää lisävastuuta lähiomaisille. Tiedot selviävät eläkeläisjärjestöjen tutkimuksesta.

Julkisen vallan vastuuta painottavat vastaajat iästä, sosiaalisesta asemasta ja puoluekannasta riippumatta. Kuntien vastuuta lisäisi 77 prosenttia vastaajista ja valtion vastuuta 65 prosenttia. Suurin ongelma iäkkäiden ihmisten elämässä on eläkkeiden pienuus. Kaksi seuraavaksi suurinta pulmaa ovat sosiaali- ja terveyspalveluiden riittämättömyys ja yksinäisyys.

Tutkimukseen haastateltiin 1100:aa 55-79-vuotiasta mannersuomalaista. Kuuden puolueita lähellä olevan eläkeläisjärjestön teettämän kyselyn toteutti TNS Gallup.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.