Ikääntyneet oppivat yhtä hyvin kuin nuoret

Päivän ohjelmassa keskusteltiin ikääntyneiden merkityksestä työyhteisössä. Ohjelman vieras, professori Matti Ylikoski muistutti, että ikääntyminen on arvo eikä hankaluus.

Matti Ylikoski totesi epäilevänsä, että jo muutaman vuoden päästä Suomessa kaivataan kuumeisesti eri alojen osaajia.

− Yleisesti puhutaan työvoimapulasta, mutta minä puhuisin mieluummin osaajapulasta. Nyt, kun on aikaa, pitäisi panostaa osaamisen päivittämiseen, kouluttamiseen ja ammattitaidon syventämiseen, hän sanoi.

Ylikoski muistutti, että on erittäin tärkeää kannustaa ikääntyviä pysymään töissä pitkään heidän kokemuksensa ja ammattitaitonsa takia.

"Vanha koira ei opi, mutta ihminen ei olekaan koira"

Ennakkoluulot ikääntyneiden työntekijöiden oppimiskyvystä voi Ylikosken mukaan unohtaa.

− Ikääntynyt ihminen oppii yhtä hyvin kuin nuori, mutta hieman eri tavoin. Hän tarvitsee ensinnäkin rauhaa ja tilaa keskittyä, koska muistirakenne on hieman muuttunut. Ikääntynyt oppii parhaiten asiayhteyksiä jäsentämällä, tekemisen ja keskustelun kautta.

Myös ennakkoluulo luovuuden puuttumisesta on Ylikosken mukaan tuulesta temmattu.

− Ikääntyessään ihminen tulee ehkä hieman varovaisemmaksi, koska tietää jo, ettei tiedä kaikkea. Tämä tulkitaan usein luovuuden puuttumiseksi. Asia on itse asiassa päinvastoin. Ikääntyneellä on hirveän paljon intuitiivista oivalluskykyä, johon liittyy tunteen ja järjen kohtaaminen, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja