Iisalmen keskustassa on puu, johon ilmestyy heijastimia – erikoisen luonnonoikun sijaan taustalla on käytännönläheinen ajatus

Heijastinpuut ovat tuttu näky monessa kaupungissa. Niiden idea on lisätä turvallisuutta ja tuoda hyvää mieltä: puusta voi poimia itselleen heijastimen tai sen luo voi jättää ylimääräisiä heijastimia muiden iloksi ja turvaksi.

Eilen vietettiin valtakunnallista heijastinpäivää, jolloin myös Iisalmen kaupunki lanseerasi uudet heijastinpuunsa.

Iisalmen kuntatekniikan valmistelija Laura Honkasen mukaan idea tuli aktiiviselta kaupunkilaiselta palautekanavan kautta. Henkilö oli kuullut vastaavan löytyvän jostakin muusta kaupungista ja toivonut samaa kotikaupunkiinsa. 

Iisalmen kaupunki innostui käytännönläheisestä ideasta heti: puita toteutettiin kaupunkiin kaksi. 

Iloinen vastaanotto

Toisen paikaksi valittiin Kulttuurikeskuksen ja kirjaston tuntumassa oleva vilkkaassa jalankulkukäytössä oleva Kirkkopuisto.

Toinen on omenapuu lähellä Raatihuonetta, Maistraatinpuistossa. Etenkin Kulttuurikeskuksen lähettyvillä kulkee paljon lapsia ja nuoria.

Sittemmin puista julkaistiin päivitys kaupungin Minun Iisalmeni-Facebook -sivulle ja Puskaradio Iisalmi -ryhmään. Puista mainittiin paikallisradiossakin.

– Postauksiin on tullut paljon tykkäyksiä ja jakoja, eli heijastinpuut on otettu iloisesti vastaan. Tämmöinen sinänsä merkittävä asia saatiin aikaan pienellä satsauksella. Iisalmenkin oli kiva saada tällainen puu arjen turvallisuuteen oivalluttamaan. Tietääkseni vastaavia ei ole aiemmin ollut, Honkanen sanoo.

Kaupunki toivoo, että heijastimet vaihtuvat ja puita kohdellaan hyvin

Honkanen sanoo, että tavoitteena on pitää puut jatkossakin samassa käyttötarkoituksessa. Heijastinpuut ovat tehneet tehtävänsä, jos ne tuovat lisää turvallisuutta kaupunkiin ja heijastimet vaihtuvat. Se on merkki siitä, että puu on otettu lämpimästi heti käyttötarkoitukseensa.

– Lähinnä turvallisuuttahan tässä haetaan, Honkanen tiivistää ja jatkaa, että pieni heijastin voi olla ratkaiseva turva pimeän ajan liikenteessä.

Kaupunki aikoo keskittyä toistaiseksi näihin kahteen puuhun ja toivoo, että puita ja heijastimia kohdellaan asiallisesti.

Video: Poliisi demonstroi videolla, miten autot eivät antaneet tietä jalankulkijoille:

Autot eivät antaneet tietä – Helsingissä rohkea suojatien ylittäjä 0:18

Lue myös:

    Uusimmat