Mainos

Iijokivarresta löytyi kivikautinen talo

Iijokivarresta Yli-iistä on löytynyt harvinainen yli 100 neliömetrin suuruinen kivikaudelta peräisin oleva asumus.

Iijokivarresta löytyneen kivikautisen asumuksen kautta saadaan uutta tietoa jokivarren rikkaasta asumishistoriasta. Seudulla asuttiin niin yksiön, rivitalon kuin omakotitalonkin kaltaisissa asumuksissa samaan aikaan jo kivikaudella.

Yli-Iin Kierikistä nyt löydetty kivikauden asumus ei ole harvinainen vain suuren kokonsa takia.

- On ollut vaikeaa kuvitella heidän rakennustekniikkaansa. Nyt saamme paljon uutta tietoa kivikauden arkkitehtuurista, Montrealin McGill yliopiston arkeologi Andre Costopoulos kertoo.

Oulun yliopiston organisoimissa kansainvälisissä kaivauksissa rakennuksesta on löydetty muun muassa kaksi liettä sekä merkkejä lattia- ja seinätukirakennelmista.

- Ennen radiohiiliajoitusta arvelisin asumuksen 5000-5500 ikäiseksi Costopoulos, sanoo.

Nämä kivikauden tapaan rakennetut rivitalot ovat Kierikkikeskuksen yhteydessä. Mielenkiintoiseksi Kierikin seudun kivikautisen asutuksen tekee se, että täällä samanaikaisesti asuttiin niin yksiön, rivitalon kuin omakotitalonkin kaltaisissa asumuksissa.

- Ehkä tänne muodostui yhteiskunta, joka yhdisti erilaisia ihmisryhmiä. Saatamme löytää yhteiskuntarakennelman, joka vallitsi täällä 5500 vuotta sitten.

Yli-Iin Kierikin seutu on Suomen rikkaimpia muisnaislöydöiltään ja kaivauskohteita täältä löytyy pitkälti tulevaisuuteen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 21.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.