Ihotautilääkäri kiinnitti huomiota junassa matkustaneeseen mieheen – saattoi pelastaa tämän hengen

Tällaisia ovat ihosyövän oireet 2:14
KATSO MYÖS: Tällaisia ovat ihosyövän oireet.

Junassa istunut ihotautilääkäri varoitti kanssamatkustajaa tämän luomesta ja saattoi samalla pelastaa tämän hengen.

Yhdysvaltalaismies vannoo ikuista kiitollisuutta lääkärille, joka uskalsi tulla jututtamaan häntä junassa. Chris Meffen sai näin tietää melanoomastaan.

– Se oli suuri siunaus, mies kuvaili The Hillille.

Ihotautilääkäri lähestyi junassa

Talvella 2022 Meffen oli junassa, kun vieras nainen lähestyi häntä. Kyseessä oli ihotautilääkäri Chelsey Straight.

– Hän kysyi, onko luomea kasvoissani koskaan tarkistettu, ja että dermatologin kannattaisi antaa vilkaista sitä, Meffen kuvaa.

Straightin mukaan Meffenin vaimo puuttui heti puheeseen ja kertoi usuttaneensa miestä lääkäriin luomen vuoksi jo useita kertoja. 

Läiskä poskessa oli melanooma

Insiderin mukaan luomen itse asiassa huomasi Straightin aviomies Christopher Chu, joka myös on ihotautilääkäri. Mies havaitsi Meffenin poskessa suuren, epätasaisen läiskän, josta huolestui ja vinkkasi myös vaimolleen.

Kaksikko koki velvollisuudekseen ottaa asian puheeksi, ja Meffenille varattiinkin tarkistusaika heidän klinikalleen. Kävi ilmi, että Straight oli kenties pelastanut miehen hengen: läiskä poskessa oli melanooma.

– Olen ikuisesti kiitollinen, että Straight oli junassa sinä päivänä, Meffen kuvailee.

Melanooman poisto vaati monia leikkauksia, mutta Meffen pääsi siitä eroon. Syöpä ei ollut ehtinyt levitä.

Juttu päätyi paikallisuutisiin. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

Kehottaa muitakin luomitarkistukseen

Meffen kertoi Insiderille, että luomi oli ilmaantunut iholle jo 2017. Lääkärit olivat aiemminkin kehottaneet häntä vierailemaan ihotautilääkärillä, mutta hän ei ollut koskaan ottanut neuvoista onkeensa. Nyt mieli on muuttunut: hän aikoo vaimonsa kanssa mennä luomitarkistukseen.

– Vaikka huomaisit aivan pienenkin [muutoksen], mene heti tarkistuttamaan se, Meffen kehotti teksasilaisella KXAN News -uutiskanavalla.

Miten melanooman tunnistaa?

Suomessa todetaan vuosittain noin 1700 uutta melanoomaa, kertoo Terveyskirjasto. Melanooma on yleensä hitaasti kasvava, kirjava pigmenttimuutos iholla. Se on epäsymmetrinen, sen reuna on epätarkka ja polveileva ja väri monisävyinen ja epätasainen. Melanooma kasvaa ja sen ulkonäkö voi muuttua; toisinaan se myös pistelee ja kutisee.

Muun muassa ihon toistuva palaminen ja auringolle altistuminen lisäävän melanoomien vaaraa. Auringolta onkin tärkeää suojautua vaatteilla ja aruinkovoiteella, joka on tärkeää osata levittää oikein.

Katso myös: Näin aurinkovoide levitetään oikein:

Osaatko levittää aurinkovoidetta oikein? Moni tekee saman virheen – katso ohje 2:01
Ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta näyttää, miten aurinkovoide levitetään.

Lue myös:

    Uusimmat