Mainos

Ihosyöpärokotteen kehittely jo pitkällä

Ainakin osa ihosyövistä saatetaan tulevaisuudessa estää rokotteella. Australialainen professori, joka on jo onnistunut kehittämään rokotteen kohdunkaulasyöpään, kertoo Sunday Telegraph -lehden haastattelussa, että rokotteen eläinkokeet ovat olleet onnistuneita. Rokotteen testaaminen ihmisillä voi alkaa jo ensi vuonna.

- Jos saamme rohkaisevia tuloksia, yritämme kiirehtiä eteenpäin niin nopeasti kuin suinkin, professori Ian Frazer sanoi haastattelussa.

Rokotteella vaikutetaan papilloomavirukseen, joka saattaa muuttaa mutatoituneet solut syöpäsoluiksi.

Australiassa liki puoli miljoonaa ihmistä saa ihosyövän vuosittain. Frazer tähdensi haastattelussa, ettei rokote korvaa auringolta suojautumista.

Australialainen syöpäjärjestö Cancer Australia muistutti puolestaan, ettei sen paremmin jo kehitetty kohdunkaulasyöpärokote kuin uusi ihosyöpärokotekaan tarjoa varmaa suojaa syövältä, koska taudin kaikkia syntymekanismeja ei tunneta.

Papilloomavirukset liittyvät okasolusyöpään

Suomen Syöpäyhdistyksen ylilääkärin Matti Rautalahden mukaan rokotetutkimuksen juuret ovat 1980-luvulla, jolloin havaittiin tiettyjen papilloomaviruksien liittyvän tiettyyn ihosyöpätyyppiin, okasolusyöpään.

- Kyseessä ei ole siis yleinen ihosyöpärokote, koska okasolusyöpä on yksi kolmesta ihosyövästä. Ja hakusessa on vielä sekin, kuinka suuri osuus papilloomaviruksilla on ylipäätään okasolusyövistä, Rautalahti kertoi.

Suomessa okasolysyöpään sairastuu vuosittain vähän yli tuhat ihmistä. Muita ihosyöpätyyppejä ovat melanooma ja tyvisolusyöpä. Näistä melanooman saa vuosittain niin ikään tuhat ja tyvisolusyövän yli 6000 ihmistä.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.