Ihmissuhdeaiheet tekivät sarjakuvasta aikuisten lukemistoa

Sarjakuva on nykypäivänä yhä enemmän aikuisen lukijan juttu, kun nykypäivän asiat ja ihmissuhdeteemat ovat nousseet sarjakuvien aiheiksi. Myydyin tuote kirjakauppojen Top Tenissä on tällä hetkellä uusin Viivi Ja Wagner. Arvostuksen myötä myös uusia ammattimaisia piirtäjiä syntyy koko ajan lisää.

Petri Hiltunen, jo 17 omaa albumia avaruusaiheista intiaaneihin julkaissut sarjakuvapiirtäjä, valmistelee uutta albumiaan. Kuvat liikkuvat 1500-luvulla Iivana Julman ajassa, fantasiassa jossa Iivana ja Vampyyrien kuningas solmivat diplomaattisopimuksen.

- Minua ovat nimittäin suunnattomasti kiehtonet venäläiset sadut ja venäläinen satukuvitus. Sitä ei ole käytetty länsimaisessa viihteessä juuri ollenkaan, Hiltunen sanoo.

Sarjakuvien tarinat ovat perinteisesti liikkuneet fantasian ja seikkailun maailmassa. Nyt painopisteet ovat alkaneet muuttua, suosittuja ovat nykypäivässä liikkuvat aiheet ja aikuisten ja arkipäivän jutut.

- Jokainenhan pyrkii samaistumaan siihen, mitä lukee. Tämä on yksi syy ehdottomasti, kertoo Kustannus Oy Jalavan toimitusjohtaja Markku Jalava.
- Voi sanoa, että tämä lapsiperheen arki, murrosikäisen maailma, parisuhde tai työelämä tai sitten vanheneminen eivät sitten eri elämäntilanteissa koskettaisi, sanoo puolestaan kustantaja Harto Pasonen Arktinen Banaani -kustantamosta.

Juba Tuomolan sanomalehdessä aloittanut Viivi ja Wagner, kertomus sian ja älykkönaisen elämästä, on menestystarina. Albumeja aiheesta on jo painettu 250 000 kappaletta. Usein sanomalehdistä tutut hahmot kuten Petri Hiltusen Väinämöinen siirtyvät myöhemmin albumeiksi.

- Väinämöinen antoi fantasian kautta tarkastella nykypäivän ilmiöitä, Hiltunen selittää.

Suomessa sarjakuvan tekijät ovat yhä ammattilaisempia. Kun sarjakuvan arvostus on noussut, syntyy tekijöitä koko ajan lisää. Lukijoista yhä useampi on nykyään nainen ja albumin ostaja usein valveutunut älykkö.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat