Mainos

Ihmisoikeuskomitea: Suomen viranomaiset eivät ymmärrä saamelaisten elämäntapaa

YK:n ihmisoikeuskomitean mukaan Suomen saamelaiset jäävät varjoon itseään koskevassa päätöksenteossa. Komitea julkisti Suomen kansalaisten oikeuksia käsittelevät loppupäätelmänsä eilen. Päätelmien yksi osio käsitteli saamelaisia.

Ihmisoikeuskomitean mielestä valtion pitäisi huolehtia siitä, että saamelaisinstituutioilla ja -yhteisöillä olisi enemmän vaikutusvaltaa sellaisissa asioissa, jotka koskevat saamelaista kulttuuria ja elämäntapaa.

Komitea puuttuu lausunnossaan myös siihen, että saamelaisten perinteisillä asuinalueilla on maan käyttöön ja maaoikeuksiin liittyviä epäselvyyksiä. Maiden käyttöön liittyvät lausunnot olivat odotettuja, sillä ihmisoikeuskomissaari on esittänyt samantapaisia näkemyksiä jo aiemmin.

Viranomaisten toimintaa komitea arvioi siten, että Suomen viranomaiset eivät ehkä täysin ymmärrä saamelaista elämäntapaa eivätkä pysty sopeuttamaan toimintaansa sen mukaan.

Valtiota komitea patistaa siihen, että saamenkielistä opetusta pitäisi edistää koko maassa. Nykyisin saamenkielinen opetus on taattu vain saamelaisten kotiseutualueella Lapissa.

(MTV3 - STT - HS)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.