Mainos

Ihmisoikeusjärjestöt: Suomen kunniakonsuli kuoli kidutukseen Burmassa

James Nicholsia, joka toimi mm. Suomen kunniakonsulina Burmassa, kidutettiin vankeusaikanaan burmalaisessa vankilassa. Nichols kuoli sunnuntaina sairaalassa Rangoonissa sydänkohtaukseen. Päivää aiemmin hänet oli siirretty vankilasta sairaalaan. Nicholsin ei annettu nukkua vankila-aikanaan, kertoivat ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch lainaten "luotettavilta lähteiltä" saamiaan tietoja. Nicholsia pidettiin hereillä, jotta hän olisi tunnustanut yhteytensä Burman oppositioon.

-Saamiemme tietojen mukaan vartijat pitivät Nicolsia hereillä useita päiviä, jotta hän tulisi tunnustanut yhteytensä oppositiopuolue NLD:hen.

Kyseessä on kidutusmuoto, joka murtaa ihmisen henkisesti ja fyysisesti, ja konsulin kaltaiselle miehelle, jolla on heikko sydän, se saattaa koitua kohtalokkaaksi, sanoi Human Rights Watch -järjestön Burman-osaston johtaja Sunetta Lidell tankalaisessa Berlingske Tidende -lehdessä.

Ilman lääkkeitä?

65-vuotiaalla Nicholsilla oli sokeritauti ja hän kärsi myös korkeasta verenpaineesta. Hänelle lähetettiin päivittäiset lääkkeet vankilaan.
-Kysymys kuitenkin kuuluu, saiko hän koskaan lääkkeitään, sanoi Lidell. Amnesty Internationalin Burman-osasto on saanut myös samankaltaista tietoja ja syytöksiä kidutuksesta.

Nichols tuomittiin huhtikuussa kolmeksi vuodeksi vankeuteen "laittomien puhelinten ja faxlaitteiden hallinnasta ja käytöstä". Ulkomaisten diplomaattien mukaan tuomio annettiin kuitenkin siitä, että Nichols oli läheinen ystävä oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin kanssa.

Pieni selli

James Nichols edusti Suomea, Norjaa, Tanskaa ja Sveitsiä Burmassa. Mm. Suomi ja Tanska ovat vaatineet perusteellista selvitystä Nicholsin kuolemasta. Myös Yhdysvaltain ulkoministeriö on kommentoinut hänen kuolemaansa tiukkaan sävyyn.

-Nichols joutui vankilaan väärien syytösten vuoksi ja hän joutui kärsimään poikkeuksellisen kovan kohtelun. Hän joutui istumaan eristyksissä pienessä sellissä ilman ilmanvaihtoa tai valoa, mikä on epäilemättä pahentanut hänen jo ennestäänkin heikkoa terveyttään, sanoi ministeriön edustaja Berlingske Tidende -lehdessä.
(STT-RB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.