Mainos

Ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat EU:n Kiinan-politiikkaa

Viisi kansainvälistä ihmisoikeusjärjestöä syytti tänään EU:ta silmien ummistamisesta Kiinan ihmisoikeusrikkomuksilta. EU on tyytynyt pelkkiin eleisiin ja hedelmättömään keskusteluun, vaikka Kiinan ihmisoikeustilanne on järjestöjen mukaan pahin vuosikymmeniin.

-Kiinan viranomaiset ovat mielivaltaisesti pidättäneet ja vanginneet tuhansia ihmisiä, jotka ovat rauhanomaisesti käyttäneet perusoikeuksiaan", sanoi Amnesty Internationalin edustaja EU:ssa Dick Oosting.

-Kiina on tänään klassinen esimerkki valtiosta, joka häikäilemättä tukahduttaa kaikenlaisen rauhanomaisen toisinajattelun, hän sanoi Brysselissä pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Kiinassa langetettiin Oostingin mukaan ainakin 2700 kuolemantuomiota ja pantiin vahvistettujen tietojen mukaan toimeen 1769 teloitusta vuonna 1998.

-Keskustelu ilman muunlaista painostusta tulee edelleen tuottamaan merkityksettömiä eleitä. Euroopan unioni tietää tämän, ja sen on toimittava, Oosting korosti. Amnesty ja neljä muuta ihmisoikeusjärjestöä, Human Rights Watch, Human Rights in China ja Reporters Sans Frontieres (Toimittajat ilman rajoja), keskustelevat parhaillaan yksittäisten EU-maiden kanssa painostaakseen EU:ta toimiin Kiinan ihmisoikeusrikkomuksia vastaan. Järjestöt yrittävät myös saada Genevessä piakkoin kokoontuvalta YK:n ihmisoikeuskomissiolta voimakassanaisen päätöslauselman Kiinan ihmisoikeuksista. Ihmisoikeusjärjestöt pyytävät EU:ta olemaan "vilpittömämpi ja vähemmän tekopyhä Kiinan ihmisoikeuksiin nähden", sanoi Chen Maiping, joka opettaa Kiinan kieltä ja kulttuuria Tukholman yliopistossa.

-Se saattaa näyttää toivottomalta, mutta se on ainoa, mitä me voimme tehdä. Me olemme hyvin epätoivoisia. Me emme saa merkittävää tukea kansainväliseltä yhteisöltä, Chen sanoi. Läntiset hallitukset tyytyvät Kiinan hallituksen lupauksiin allekirjoittaa sopimuksia ja pitää yllä yhteistyövalmiutta. Mutta ehtona on aina, ettei Kiinan sisäisiin asioihin sekaannuta, hän jatkoi. Chenin mukaan kaikki tapahtuu Kiinan hallituksen ehdoilla. -Euroopan hallitukset eivät ole ryhtyneet kovin merkittäviin toimiin. Niin sanottu vuoropuhelu on pelkkää silmänlumetta, Chen sanoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.