Mainos

Ihmisoikeusjärjestöllä: Kidutus yleistä Tshetsheniassa

Ihmisoikeusjärjestö Lääkärit ihmisoikeuksien puolesta (PHR) sanoo koonneensa runsaasti todistusaineistoa Venäjän asevoimien harjoittamasta tshetsheenisiviilien kidutuksesta.

Tshetsheenipakolaisen jalat rapakossa


Alustavat tulokset järjestön satunnaisotannalla tekemästä tutkimuksesta osoittavat, että tshetsheenisiviilien ihmisoikeuksia loukataan järjestelmällisesti. Siviilejä teloitetaan umpimähkään, pidätetään laittomasti ja kidutetaan, Lääkärit ihmisoikeuksien puolesta sanoi tänään julkaisemassaan selvityksessä. Aineisto on kerätty haastattelemalla 326:tta tshetsheenipakolaista Tshetshenian naapurimaassa Ingushetiassa. Lähes puolet heistä sanoi nähneensä venäläissotilaiden surmaavan siviilejä.

-Venäjän liittovaltion joukot pidättävät raa asti ja mielivaltaisesti siviiilejä, enimmäkseen miehiä, mutta myös naisia, sanoi PHR:n tutkimusta johtanut Doug Ford. Fordin mukaan Lääkärit ihmisoikeuksien puolesta -järjestö on kerännyt lääketieteellisiä todisteita ainakin yhdeksästä kidutustapauksesta eräällä ns. suodatusleirillä.

Venäjä on perustanut tällaisia leirejä "suodattaakseen" esiin sissit, jotka yrittävät paeta siviileiksi naamioituneina. Yksi pidätetyistä, etunimeltään Ruslan, kertoi PHR:lle, että hänet hakattiin viikon aikana neljästi tajuttomaksi Tshernokozovon suodatusleirillä.

Toiselta haastatellulta oli leirillä murtunut nenä ja useita kylkiluita, ja hänen jalkapohjissaan oli lyömisen merkkejä, kaikki tylpän esineen aiheuttamia, raportissa sanottiin.

Venäjän oikeusministeriö kiisti tänään tiedot Tshernokozovon leirillä sattuneista julmuuksista. Ministeriön mukaan leirin olot "ovat täysin Venäjän liittovaltion voimassa olevien lakien ja yleisesti hyväksyttyjen kansainvälisen oikeuden normien mukaisiat".
(STT-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.