Ihmisoikeusaktivisti lähetti Putinille avoimen kirjeen

Tunnettu ihmisoikeusaktivisti ja entinen poliittinen vanki Sergei Kovalev on lähettänyt Venäjän johdolle avoimen kirjeen, jossa hän surkuttelee maan demokratian tilaa. Ihmisoikeudet Venäjällä -nettisivulla julkaistu kirje on osoitettu presidentti Vladimir Putinille, keskusvaalilautakunnan puheenjohtajalle Vladimir Tshuroville sekä ulkoministeri Sergei Lavroville.

- Hyvät herrat, tiedätte hyvin, että vapaissa, demokraattisissa vaaleissa vapaiden kansalaisten tahto ei voi tuottaa 99,4 prosentin kannatusta yhdelle puolueelle äänestysvilkkauden ollessa 99,5 prosenttia, Kovalev kirjoittaa.

Kirje viittaa duuman vaalien tuloksiin, joiden mukaan mm. Tshetsheniassa 99,4 prosenttia kansasta olisi äänestänyt Yhtenäistä Venäjää.

- Edes Stalin ei olisi unelmoinut Tshetshenian nykyisistä kannatusluvuista. Ei liene tarvetta todistaa, että tällainen kannatus on kiistämätöntä manipulointia. Kovalev kirjoittaa odottavansa samansuuntaisia tuloksia myös presidentinvaaleissa, ja päättää kirjeensä sanoihin "vilpittömän epäkunnioittavasti, Sergei Kovalev".

Sergei Kovalev on Venäjällä tunnettu toisinajattelija, joka tuomittiin vuonna 1974 seitsemäksi vuodeksi työleireille "neuvostovastaisen propagandan levittämisestä".

1990-luvulla hän toimi duuman jäsenenä ja presidentti Boris Jeltsinin ihmisoikeusneuvonantajana. Sittemmin hän on tullut tunnetuksi presidentti Putinin yksinvaltaisten otteiden ja Tshetshenian sodan äänekkäänä kriitikkona.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat