Ihmiskauppasyytteet nurin - tuomio parituksesta

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kahden miehen syytteet virolaisnaiseen kohdistuneesta ihmiskaupasta. Oikeus kuitenkin tuomitsi virolaismiehet viime kesänä tapahtuneesta parituksesta. Miehet saivat molemmat kymmenen kuukauden ehdollisen tuomion.

Oikeus määräsi 21-vuotiaat miehet maksamaan rikoksella saadun hyödyn, 5000 euroa, valtiolle. Lisäksi miehet joutuvat korvaamaan parikymppiselle naiselle kärsimyksistä 2000 euroa.

Jutussa oli syytteessä myös neljä miestä, jotka olivat syyttäjän mukaan syyllistyneet seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäyttöön tai sen yritykseen. Kaksi miestä tuomittiin täytetystä teosta 30 ja 50 päiväsakkoon. Suuremman sakon saaneella oli kaksi tekokertaa.

Oikeus hylkäsi kahden asiakkaan yritys-syytteet.

- Kun kumpikin on vapaaehtoisesti luopunut seksin ostosta havaitessaan, ettei asianomistaja tehnyt seksityötä vapaaehtoisesti, eivät teot ole tahallisuutta arvioitaessa edenneet edes yrityksen asteelle, oikeus totesi.

Ei ihmiskauppaa

Syyttäjä Antti Simola vaati virolaismiehille rangaistusta ensisijaisesti ihmiskaupasta. Simolan mukaan miehet olivat viime kesänä houkutelleet kielitaidottoman naisen Helsinkiin ja käyttivät tämän turvatonta tilaa hyväkseen seksikaupassa.

Lisää oikeudenkäynnistä tästä:

Virolaiset kiistivät syyllistyneensä ihmiskauppaan, mutta myönsivät parittaneensa häntä.

Oikeus viittasi perusteluissaan eduskunnan lakivaliokunnan tulkintaan, jonka mukaan ihmiskaupan tunnusmerkistö on kirjoitettu siten, että siinä on erotettavissa kolme osa-aluetta: tekotavat, teossa käytetyt keinot ja teon tarkoitus.

Tekotavoista oikeus katsoi, että naiselle ei ollut syntynyt rikoslain pykälän tarkoittamaa riippuvaista asemaa ja turvatonta tilaa. Oikeus totesi, että asianomistaja on kertonut, ettei hänen liikkumisvapauttaan ollut millään tavoin rajoitettu. Nainen sai myös itse päättää minkälaisia seksipalveluja hän antoi.

- Asianomistaja on toiminut prostituoituna runsaan viikon ajan vielä sen jälkeen kun vastaajat olivat poistuneet maasta. Asianomistajalla on ollut rahaa ja Helsingistä voi matkustaa Tallinnaan useita kertoja päivässä, eikä matkustamiseen vaadita passia, oikeus totesi.

- Euroopan unionin ihmiskauppaa koskevan puitepäätöksen mukaan haavoittuvuuden tai heikon aseman hyväksikäytöstä on kuitenkin kysymys vain silloin, kun henkilöllä ei ole muuta todellista ja hyväksyttävää vaihtoehtoa kuin alistua väärinkäyttöön, oikeus perusteli.

Teossa käytetyistä keinoista oikeus katsoi, ettei naista ollut erehdytetty prostituoidun työn osalta. .

Syyttäjän mukaan naiselle olisi luvattu kunnollista työtä, mutta vastaajien mukaan nainen tiesi seksipalveluiden myynnistä jo Virosta lähdettäessä. Asianomistajan kertomus oli ristiriitainen, mutta oikeuden mukaan se ei riittänyt näytöksi

Naista oli suostuteltu jatkamaan seksipalvelujen myyntiä sillä varjolla, että tämä pääsisi Ruotsiin töihin. Tältä osin kyse oli erehdyttämisestä.

- Vastaajien kertomasta on välittynyt käsitys, etteivät he todella olleet Ruotsiin muuttamassa, mutta pitäneet yllä asianomistajassa käsitystä, että rahaa tarvittiin Ruotsiin muuttoa varten.

Teon tarkoituksesta oikeus totesi, että virolaismiehet olivat parittaneet naista.

- Kun ihmiskaupan tunnusmerkistö ei täyty kaikkien kolmen ehdottoman edellytyksen osalta, ei kyse ole ihmiskaupasta, käräjäoikeus lausui.

Käräjäoikeuden mukaan rikoksen vakavuus ja rikoksesta ilmenevä tekijöiden syyllisyys olisivat edellyttäneet ehdotonta vankeusrangaistusta. Käräjäoikeus otti huomioon, että virolaismiehet olivat vangittuina yli kolme kuukautta ja päätyi ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Miehet määrättiin heti vapaaksi.

Asiakkaiden olisi pitänyt ymmärtää

Seksiä ostaneet kaksi miestä olivat kiistäneet syyllistyneensä seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäyttöön.

Oikeus perusteli tuomiota näin:

- Ilmoitus on ollut seksitreffipalstalla ja vastaajat ovat olleet tietoisia siitä, että kyse on maksetusta seksistä. Ilmoituksesta käy ilmi, että seksin tarjoaja on virolainen. Puhelinyhteydessä heidän on täytynyt todeta, ettei asianomistaja ole osannut suomea. Yleisesti on tiedossa, että Baltian maista ja Venäjältä tulevat seksin myyjät ovat lähes poikkeuksetta parituksen kohteita.

- Lisäksi vastaajien asianomistajassa havaitsema yhden vastaajan kertoma ujous ja kokemattomuus ja toisen kertoma vastenmielisyys seksiä kohtaan, olisi pitänyt saada vastaajat havaitsemaan, tai ainakin synnyttämään vahvan epäilyn siitä, että kyse oli parituksesta.

Seksiä ostaneiden miesten osalta käräjäoikeus päätyi sakkoihin.

- Seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäytöstä ei ole rangaistuskäytäntöä. Rangaistusasteikosta päätellen voidaan arvioida, että sakkorangaistus on tarkoitettu perusrangaistukseksi teosta ja että parituksen osalta rangaistus on alempi kuin jos kyse olisi ihmiskaupasta, oikeus lausui.

Syyttäjä Antti Simola on aiemmin kertonut, että muita seksiä ostaneita vastaan nostetaan myöhemmin syytteitä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat