Mainos

Ihmiset yhä vailla ruokaa ja suojaa Intiassa

Toiveet eloonjääneiden löytymisestä alkavat hiipua Intian maanjäristysalueella.

Raunioita Intiassa

Pelastus- ja raivaustyöt jatkuivat tänään kolmatta päivää Intian maanjäristysalueella Gujaratissa. Ponnisteluista huolimatta monet järistyksen uhreista värjöttelivät yhä ulkosalla ilman ruokaa tai kattoa päänsä päällä. Pulaa on yhä myös puhtaasta vedestä ja lääkkeistä.

-Kiireisin asia nyt on saada ihmisille ruokaa, vettä, telttoja ja huopia. Suurin osa heidän kodeistaan on sortunut, ja ihmiset joutuvat värjöttelemään ulkosalla. Viime yönä lämpötila Gujaratissa laski seitsemään asteeseen, sanoi kansainvälisen Punaisen Ristin edustaja Bijoy Patro Delhissä tänään. Kansainvälistä apua onkin alkanut virrata Intiaan. Eilen saapui mm. pelastusmiehistöjä Turkista, Venäjältä, Sveitsistä ja Britanniasta. Intian armeija on lähettänyt katastrofialueelle lähes 5000 sotilasta.

-Sotilailla on kokemusta tällaisesta ja he ovat tehneet hienoa työtä. He ovat onnistuneet pelastamaan monia raunioista, Patro sanoi. Puhelimitse tavoitettu Patro kertoi Punaisen Ristin toimittaneen Gujaratiin mm. huopia ja telttoja. Hän arvioi, että iltaan mennessä järjestö on saanut alueelle 150 isoa telttaa ja 30 000 huopaa.

-Eloonjääneiden olot ovat hyvin ankarat. Kylmän ja nälän lisäksi he ovat kärsineet syviä traumoja; suurin osa on menettänyt kotinsa ja sukulaisiaan.

Sairaalat raunioina

Myös Gujaratin terveyspalvelut ovat riittämättömät, sillä suurin osa sairaaloista on vaurioitunut. Suomen Punainen Risti on ilmoittanut lennättävänsä alueelle 150 potilaan kenttäsairaalan. Paikan päällä se yhdistetään norjalaiseen kenttäsairaalaan niin, että sairaalan kapasiteetti on yhteensä yli 300 potilasta.

-Tämä on hyvin tervetullutta. Se kohottaa myös järistyksen uhrien moraalia. Olemme saaneet paikallisilta lääkäreiltä varoituksia mahdollisista odotettavissa olevista tautiepidemioista, mutta tarkempaa tietoa tautitilanteesta meillä ei vielä ole, Patro arvioi.

Televisiotietojen mukaan avun saapuminen järistyksen keskuksen Bhujin ja Gujaratin pääkaupungin Ahmedabadin ulkopuolelle on kangerrellut. Uhrit ovat myös arvostelleet paikallisia viranomaisia hitaasta reagoinnista katastrofiin.

-On muistettava, että paikallisviranomaiset ovat itsekin järistyksen uhreja. Heidän reagointinsa olisi saattanut olla nopeampaa, jos näin ei olisi, Patro sanoi. Monien asiantuntijoiden mukaan eloonjääneiden löytymismahdollisuudet pienenevät huomattavasti 48 tunnin kuluttua maanjäristyksestä. Patro ei kuitenkaan halua luovuttaa.

-Emme ole vielä heittäneet toivoamme eloonjääneiden löytymisenkään suhteen.

Miljardien tuhot


Tänään järistysalueella kierteli myös Intian pääministeri Atal Behari Vajpayee. Vajpayee kävi pahimmalla järistysalueella Bhujissa ja kierteli helikopterilla muuta tuhoaluetta. Vajpayee on vedonnut intialaisiin, jotta nämä lahjoittaisivat rahaa järistystuhojen korjaamiseen. Intian keskuskauppakamarin alustavan arvion mukaan järistys on aiheuttanut 3,3 miljardin dollarin eli runsaan 20 miljardin markan arvoiset tuhot.

Intian hallitus on käynyt neuvotteluja Maailmanpankin ja Aasian kehityspankin ADB:n kanssa 1,5 miljardin dollarin lainoista järistystuhojen korjaamiseen. Gujarat on paitsi Intian itsenäisyystaistelun sankarin Mahatma Gandhin kotiosavaltio myös Intian vaurain osavaltio, jonne on keskittynyt paljon teollisuutta. Keskuskauppakamari arvioi, että vain noin 20 prosenttia teollisuuslaitoksista Ahmedabadissa ja toisessa teollisuuskeskuksessa Suratissa on toiminnassa. Myös sähkö- ja puhelinlinjojen sekä maanteiden vaurioituminen on paha takaisku alueen teollisuudelle.

Bijoy Patro ei halunnut arvioida, kuinka kauan kestää ennen kuin tilanne Gujaratissa saadaan hallintaan.

-Se vaatii ainakin sähkö- ja puhelinlinjojen kunnostamista sekä puhdasta ruokaa ja vettä. Ei sitä vielä osaa arvioida edes karkeasti, hän sanoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.