Ihmiset huolissaan säästöistään Kataloniassa: "Olemme todella hermostuneita"

Espanjan Katalonian itsenäistymispyrkimykset ovat saaneet sijoittajat empiviksi ja ihmiset huolestumaan pankkisäästöjensä kohtalosta.

Epävarmuus heijastuu Kataloniassa toimivien pienyritysten liiketoimintaan. Potentiaalisten asiakkaiden empiminen näkyy muun muassa rahoitusneuvonta- ja kiinteistönvälitysaloilla.

– Saimme puhelun kiinnostuneelta asiakkaalta, mutta päämajamme sijaitseminen Barcelonassa muodostui ongelmaksi, kuvailee rahoituskonsultti Maria Hinojosa.

Kiinteistönvälittäjä Pedro Gomezin mukaan myös asunnonetsijät ovat tulleet varovaisiksi.

– Ihmiset pohtivat sijoituksiaan pidempään, he haluavat odottaa ja katsoa, Gomez kuvailee.

Katalonialaispankkien asiakkaat taas ovat huolestuneet säästöistään pankkien siirrettyä päämajojaan pois Kataloniasta. Muuttoilmoituksen ovat tehneet Espanjan kolmanneksi suurin pankki CaixaBank sekä Sabadell-pankki.

– Olemme todella hermostuneita. Rahamme ovat CaixaBankissa, olemme soittaneet heille jo kahdesti, barcelonalainen kotiäiti Mercedes Cortinas kertoo.

Osa katalonialaisista on jo alkanut siirrellä säästöjään paikallispankeista joko konttoreihin muualla Espanjassa tai kokonaan toisiin pankkeihin, sanoo taloustieteiden professori Juan Fernando Robles espanjalaisesta UNED-yliopistosta.

Taustalla on myös muisto katalonialaispankki Banco Popularin ajautumisesta konkurssin partaalle kesällä. 

"Yrityksien mielestä parempi lähteä" 

Pankkien ohella päämajansa Kataloniasta siirtävät ainakin suuryritykset energiayhtiö Gas Natural, valtatieyhtiö Abertis, teleoperaattori Cellnex sekä kiinteistöfirma Colonial.

Muuttamalla yritykset varmistavat muun muassa, että itsenäisyyden toteutuessa ne pysyisivät euroalueella ja maksaisivat veronsa Espanjan keskushallinnolle.

– Yritykset ajattelevat, että jos ne äkkiä löytävät itsensä euroalueen ulkopuolelta, varmuus lakipykälistä ei enää olisi taattu ja verotuksesta tulisi ongelma, joten on parempi lähteä, sanoo ranskalaisen Natixis-pankin Etelä-Euroopasta vastaava ekonomisti Jesus Castillo.

Katalonian talouslobbarijärjestöt vetosivat tiettävästi aiemmin Katalonian aluehallinnon johtajaan Carles Puigdemontiin, jotta tämä ei julistaisi aluetta itsenäiseksi.

Myös Katalonian suurin työnantajajärjestö Foment del Treball varoitti maanantaina itsenäisyyden mahdollisista talousvaikutuksista.

Puigdemont liittolaisineen allekirjoitti Katalonian itsenäisyysjulistuksen eilen, mutta julistus pantiin saman tien jäihin.

Puigemont sanoi olevansa valmis jatkamaan neuvotteluja Espanjan keskushallinnon kanssa. Espanjan hallituksen on määrä kokoontua aamulla.

Lue myös:

    Uusimmat