Mainos

Ihmisestä voi tulla pingviinin näköinen laji

Lihavuuden tutkijat pelkäävät, että ihmisestä voi tulevaisuudessa tulla pulska pingviinin näköinen laji, ellei nykyinen maailmanlaajuinen kehitys pysähdy.

Vertaus tuli esiin tänään Kuopiossa, jossa alkoi lihavuuden ongelmiin keskittyvä kansainvälinen Puijo-Symposium. Euroopan lihavuustutkijoiden järjestön hollantilaisen puheenjohtajan Jacob C. Seidellin mukaan liikalihavuus on leviämästä länsimaista kaikkialle maailmaan, kuten Kiinaan ja Intiaan. Erityisen suojattomia länsimaistumiselle ovat alkuperäiskansat: esimerkiksi Tyynenmeren saarilla 60-70 prosenttia ihmisistä on lihavia. Toinen Seidellin esimerkki on Kuwait, jossa ihmiset ovat nopeasti lihoneet öljyrikkauksien myötä.

Tutkijoiden mukaan lihavuudessa on kyse paljolti ihmisen perimästä, joka on tarkoitettu toisenlaisiin, niukempiin oloihin. -Nykyiset olot olisivat unelma luolamiehelle, Seidell sanoo. Menneinä vuosisatoina ja -tuhansina toistuneet nälänhädät ovat valikoineet ihmislajin, joka kykenee suureen energian tallentamiseen.

Lihavuus tautien taustatekijä

Professori Aila Rissanen Helsingin yliopistosta toteaa, että suomalaisista yli puolella on liikapainoa. Viidennes tai kuudennes väestöstä on niin lihavaa, että siitä on selkeää terveydellistä haittaa.

Samantyyppinen kehitys vallitsee myös muualla Euroopassa. Lihavuus taas aiheuttaa mm. aikuisiän diabetesta, johon liittyvät näkösairaudet ja munuaistaudit. Samaan luokkaan kuuluvat sepelvaltimotaudit. -Lihavuuden aiheuttamat sairaudet vain kasvavat terveydenhoidossa. Olen laskenut, että meillä niiden hinta on pari miljardia markkaa vuodessa, Rissanen sanoo. Hänen mukaansa lihavuus vie eliniästä viisi vuotta pois.

Laihdutus ei auta

Tutkijat painottavat liikunnan ja järkevän syömisen merkitystä lihavuuden estämisessä. -Laihduttaminen ei auta, vaan rasittaa elimistön energiatasapainoa. Tarvitaan elämäntyylin muutosta, Seidell sanoo. Maailman terveysjärjestössä WHO:ssa on valmistunut laaja raportti lihavuuden lisääntymisestä ja ongelmista. Siinä vastuu sysätään hallituksille, jotka vastaavat terveyspolitiikasta.

Professori Rissasen mukaan poliitikkoihin vaikuttaa vain raha, ja he tekevät lyhyen tähtäyksen hyötyyn perustuvia päätöksiä. Niihin voivat kuulua mm. maatalouspoliittiset linjaukset. Lihavuustutkijoiden mielestä ratkaisuna on mm. ongelman saaminen ihmisten yleiseen tietoon ja liikuntamahdollisuuksien kehittäminen. He painottavat, ettei lihavien syyllistämisellä voiteta mitään. Sitäpaitsi jotkut ovat herkempiä lihomaan kuin toiset.

-Nuorten naisten tilanne on vaikea. Normina on hoikkuus, mutta käytännössä he lihovat, professori Rissanen sanoo.

Lihavuuskokous kestää Kuopiossa neljä päivää. Siinä on mukana 250 osanottajaa 27 eri maasta.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.