Ihmisen sukulaislajit häviämässä

Noin puolta maailman 234 kädellislajista uhkaa lähivuosina sukupuuttoon kuoleminen, kertoo Worldwatch-instituutin raportti.

Keskeinen syy on se, että sademetsien tuhoaminen hävittää monien kädellislajien elinympäristöä. Myös metsästys ja laiton kauppa harventavat apinoita ja muita kädellisiä.
-Jo aiemmin on ollut tiedossa, että lintujen, kalojen, matelijoiden ja nisäkkäiden lukumäärä ja lajirunsaus on vähenemässä. Maan biologinen monipuolisuus, joka ylläpitää taloudellista vaurauttamme, on vaarassa. Kun nyt näemme, että ihmisen toiminta uhkaa lähimpiä sukulaislajejamme, saamme ehkä vihdoinkin ryhdytyksi tarpeellisiin toimiin, sanoo instituutin tutkija John Tuxill.

Useimmat kädellislajit elävät sademetsissä, jotka kutistuvat jatkuvasti ihmisten vallatessa uusia alueita käyttöönsä. Suurimmassa vaarassa ovat Brasilian ja Länsi-Afrikan rannikoilla sekä Madagaskarilla ja Kaakkois-Aasiassa elävät kädelliset.

Esimerkiksi Indonesian orankien asuinalue on pienentynyt 80 prosentilla viimeksi kuluneiden 20 vuoden aikana. Orankeja on jäljellä enää 30000. Ainutlaatuisesta luonnostaan tunnetulla Madagaskarilla taas 15 makiapinalajia on lähellä sukupuuttoon kuolemista.

Japanissa maanviljelijät vainoavat makaki-apinoita, jotka syövät viljasatoa. Gabonissa ja Päiväntasaajan Guineassa taas apinoita metsästetään ruuaksi.

Worldwatch-instituutin raportti kertoo myös esimerkkejä siitä, miten eläinten elinympäristöjä voidaan säästää. Eteläamerikkalaisessa Belizessä suojellaan pienehköjä metsäalueita, joilla mölyapinat elävät. Paikalliset maanviljelijät ansaitsevat rahaa opastamalla turisteja ja koululaisryhmiä, jotka tulevat katsomaan apinoita.
(STT-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat