Mainos

Ihmiselle vaarallista lintuinfluenssaa löydetty Venäjältä

Venäjän maatalousministeriön mukaan Tulan alueen siipikarjasta löydetty lintuinfluenssa on alustavien arvioiden mukaan vaarallista ihmiseen tarttuvaa H5N1-virusta. Niinikään Romania on ilmoittanut, että viikko sitten Tonavan suistosta löydetyt lintuinfluenssatapaukset ovat ihmiseen tarttuvaa virustyyppiä.

Venäjän länsiosasta on löytynyt ihmiselle vaarallista lintuinfluenssaa, kertoo Venäjän maatalousministeriö. Nikolai Vlasov maatalousministeriöstä kertoo, että Tulan alueella havaittu lintuinfluenssatapaus on ihmiselle vaarallista H5N1-muunnosta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun ihmiselle vaarallista lintuinfluenssaa löytyy Venäjän Euroopan-puoleisesta osasta.

Romaniasta vahvistettiin puolestaan löytyneen uusi tapaus ihmiselle vaarallista lintuinfluenssaa. Maatalousministeri Gheorghe Flutur kertoi brittiläisen laboratorion testitulosten vahvistaneen, että Maliucin kylässä Tonavan suistoalueella havaittu lintuinfluenssatapaus on ihmiselle vaarallista H5N1-tyyppiä. Ensimmäiset havainnot ihmiselle vaarallisesta lintuinfluenssasta Romaniassa vahvistettiin lauantaina.

Euroopan tartuntasuojavirasto (ECDC) vakuutti lausunnossaan aiemmin tänään, että riski lintuinfluenssan leviämisestä ihmisiin Euroopassa on "hyvin, hyvin pieni". Samoin niiden ihmisten tartuntariski, jotka asuvat tai matkustavat alueille joissa lintuinfluenssaa on esiintynyt - Romaniaan, Turkkiin ja mahdollisesti myös Kreikkaan - on häviävän pieni.

Niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa influenssalääkkeiden kysyntä on kasvanut lintuinfluenssan levittyä Itä-Eurooppaan. Joissakin suomalaisapteekeissa kerrotaan jopa lääkkeiden hamstraamisesta, vaikka niiden ostaminen vaatiikin reseptin.

Unkarissa kehitetty rokote näyttää purevan lintuinfluenssaan

Unkarissa kehitetty ja testattu rokote vaikuttaisi purevan hyvin lintuinfluenssan ihmiselle vaaralliseen muotoon.

Rokotteen prototyyppi kehitettiin ihmiselle vaarallisen virustyypin soluista. Testitulosten perusteella se näyttäisi kehittävän vasta-aineita sekä tartunnan saaneissa linnuissa että ihmisissä.

Unkarin terveysministeri Jeno Racz kuvaa rokotteesta saatuja kokemuksia erittäin myönteisiksi. Sitä on testattu Unkarissa vapaaehtoisilla koehenkilöillä.

-Unkarista löytyy nyt tarvittava teknologia tuottaa nopeasti ja tehokkaasti suuriakin määriä rokotetta viruksen muunnosta vastaan, maan eläinlääketiedeviraston edustaja Laszlo Bujdoso sanoo.

Ihmiselle vaarallinen virustyyppi on surmannut Aasiassa 60 ihmistä. Asiantuntijat pelkäävät, että se saattaa jossain vaiheessa muuntua muotoon, jossa se tarttuu myös ihmiseltä ihmiselle ja tulee nykyistä helpommin tappavaksi.

(MTV3-STT-TT-AFP)

LUE MYÖS JUTUT:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.