Mainos

Ihmetekojen näyttämö Genesaretinjärvi kärsii

Vesiviraston edustaja seisoo veneessä Genesaretinjärvellä maaliskuussa 2007. EPA

Viisi peräkkäistä kuivaa vuotta ja vesistön huono hoito uhkaavat Genesaretinjärven luontoa. Suuri osa alueen kasvistosta ja eläimistöstä on vaarassa. Jeesuksen uskotaan kävelleen Raamatun kertomuksessa juuri Genesaretinjärven vetten päällä.

Vesiraja on vetäytynyt satojen metrien päähän entiseltä paikaltaan. Vanha uimakieltotaulu seisoo keskellä aavikoitunutta rantaa, ja risteilyalukset on kiinnitetty väliaikaisiin laitureihin kauas kuivuvasta rantaviivasta.

Makeavetinen Genesaretinjärvi on Israelin päävesivarasto, josta pumpataan kolmasosa maan käyttämästä talous- ja juomavedestä. Se on myös suosittu turisti- ja pyhiinvaelluskohde.

Paikallisen Maan ystävät -ympäristöjärjestön Gidon Bromberg syyttää maataloutta järven kuivumisesta. Hänen mukaansa viljelijöiden on rajoitettava vedenottoa järven suojelemiseksi.

Israelin vesiviranomaiset ovat heränneet ongelman vakavuuteen ja käynnistäneet televisiossa kampanjan, jossa huippumalli Bar Rafaeli ja joukko muita maan julkkiksia kehottaa israelilaisia käyttämään vettä säästeliäämmin.

Viranomaiset sanovat, että veden väheneminen johtuu pitkään jatkuneesta kuivuudesta ja kiistävät väitteet väärinkäytöksistä. Suurin huolenaihe järven tulevaisuuden kannalta ovat sen pohjalla olevat suolavesilähteet. Tiedemiehet sanovat, että jos järven pinta laskee vielä kaksi metriä, Genesaretinjärvi saattaa muuttua pysyvästi suolaiseksi.

(MTV3-AP)

Videokuvaa Genesaretinjärveltä ja veden säästöön kannustava mainos.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.